„Можем да си останем приятели” – често се казва при раздяла. Това е коментар, който най-често предизвиква реакция от рода на “Абе ти майтапиш ли се?!”, която почти никога не се изразява открито, а в отговор се дава нещо от рода на – „Ама разбира се, че ще си останем приятели.”

Разбира се, можете с бившия да се движите едновременно в една и съща среда, да ходите на едни и същи партита и учтиво да се преструвате , че сте ОК със ситуацията.

На практика обаче да останете приятели с бившия е по-скоро изключение, отколкото правило. В повечето случаи приятелите са поделят, не ходите по места където можете да се засечете и в крайна сметка всеки тръгва по нов път.

Тук можете да прочете защо приятелството с бившия ви е обречено на провал.

1. Може пак да сте интимни

Само защото не се е получило да сте заедно като двойка, не означава че привличането между вас е изчезнало. Най-вероятно връзката не е приключила заради секса. Всъщност често това остава единственото хубаво нещо от отношенията ви с даден човек. За това е лесно да оправдаете една нощ прекарана заедно. Но често една нощ се превръща в две, което от своя страна води до отношения, които сте си обещали да не повтаряте.



2. Как да продължите напред ако постоянно се виждате?

Далеч от очите, далеч от ума – не е казано без причина. Разделите обикновено не протичат безболезнено. И дори да си мислите, че сте достатъчно силна да го забравите, това става почти невъзможно при положение, че го виждате често. Точно когато си мислите, че се отърсвате от раздялата и започвате наново го виждате и ето, че пак сте в изходна позиция.

3. Поставяте общите приятели в неудобна позиция

Мислите си, че правите услуга на приятелите си като не ги карате за избират страна, но ситуацията е неудобна за всички. Много добре знаете кои приятели ще останат до вас и кои ще изберат неговата страна.

4. Въпрос на време е кога ще се появи новата приятелка

Колкото и да не си признаваме, всички сме ревниви. Представете си как бихте се почувствали ако го видите с нова приятелка и или разберете от статуса на Facebook , че той вече не е single, а in relationship. Или още по неприятно – да го видите да си тръгва от парти с непозната.

5. Ако се виждате постоянно не е никаква раздяла

Какво се променя ако продължавате да се виждате в същата социална обстановка? Може вече да не прекарвате нощите заедно, но секса не е задължително да е основния компонент на една връзка. Няма да можете да се разделите напълно ако все още сте емоционално обвързана.