Неизвестностите около раждането са много – как ще се справите, как ще се справи бебето, какъв ще е екипът, какво точно ще ви се случи... Въпросите и притесненията са безкрайни.

Когато очаквате дете за първи път, всичко, свързано с раждането, е плашещо главно защото е неизвестно, а малкото, което знаете, се базира на твърде живописните разкази на приятелки и познати. Всъщност ако сте решили да преодолеете романтичната неизвестност, далеч по-добрият вариант е да се доверите на фактите. Предлагаме ви подробно проследяване на тайнството на раждането, пише moetobebe.net.

Как започва раждането?

Наблюдаващият гинеколог ще ви обясни по какво да разпознаете предродилните контракции и кога да отидете в родилния дом. Обикновено раждането започва с редки, но болезнени контракции на матката. Ще усещате периодично опъващо стягане на корема, което с времето ще зачести. По-рядко раждането може да започне с изтичане на околоплодни води. Те обикновено са бистри и прозрачни, но е възможно с тях да се отдели и малко кръв или слуз, в което по-често няма нищо притеснително. Известно време след изтичането на водите обикновено започват контракциите.
Първа фаза на раждането

Тя започва с първите сериозни контракции. С напредване на тази фаза те ще станат редовни (в интервал 5-10 минути) и достатъчно продължителни, за да може шийката на матката да започне да се отваря. Веднага при постъпването в родилния дом ще ви бъде направен преглед, който категорично да установи предлежанието на бебето и състоянието на шийката на матката.
Вече сте в родилния дом – какво следва?

При пристигането си в болницата ще бъдете посрещната в приемния кабинет от акушерка. Документите за раждане, които трябва да носите със себе си, са:

* талон-направление за хоспитализация от наблюдаващия лекар;
* обменна карта – основен документ, който съдържа информация за всички направени изследвания през бременността, както и за цялостното й протичане;
* лична карта.

След като представите тези документи, приемащата акушерка ще ви запише в амбулаторен журнал. След това се извършват стандартните хигиенни процедури и ще ви качат в предзалата за раждане. Настаняването в предродилна зала не зависи само от разкритието, което имате, но и от цялостното ви състояние. Проследяват се състоянието на бебето и неговите сърдечни тонове. Когато сте вече на легло, чрез системи е възможно да ви поставят различни медикаменти (обикновено това става след 3-4 см разкритие) – обезболяващи и засилващи контракциите. Преди началото на раждането обикновено шийката е дълга около 3 см и каналът й е затворен (неразширен). Когато раждането е в ход, шийката започва да се „скъсява”, а каналът й да се разширява. Това е процес, известен като разкритие. Той завършва, когато разкритието стане пълно, т.е. достигне 10-11 см. Това са необходимите сантиметри, за да се роди вашето бебе. Важно е да слушате инструкциите на водещия раждането и да не напъвате преди тези 10 см, защото има риск от разкъсване. В края на първата фаза контракциите траят около 30-40 секунди и се появяват на интервал около 3 минути. При пълно разкритие завършва първата фаза на раждането и започва втората. Най-общо първата фаза трае около 12 часа при първо раждане и около 7-8 при второ, но всяко раждане е различно.

Втора фаза на раждането

След пълното разкритие започва същинското раждане, което логично завършва с появата на бебето. Втората фаза трае около 60 минути при първо раждане и 30-40 минути при следващо. В тази фаза сама усещате нуждата от напъни. Моментът, в който главата на бебето ви вече се подава, е известен под красноречивото название „огнения пръстен”, но за щастие това трае наистина кратко, след което бебето се „плъзва” и вече е на бял свят. Повечето жени установяват, че на този етап болката е по-поносима, отколкото по време на контракциите, защото напъните я облекчават. Последната фаза преди същинското раждане е периодът на изтласкване, който въпреки болките се определя от много майки като облекчаващ.


Родилна зала

Екипът, който води раждането, се състои от лекар, акушерка, която се грижи за жената в предродилната зала, акушерка, която води самото раждане, и съответно анестезиолог, ако ще се обезболява с епидурална анестезия.Когато раждането върви напълно физиологично, т.е. няма никакви отклонения от нормалния му ход, лекарят извършва необходимите периодични прегледи, с които установява състоянието на пациентката. Той назначава определената терапия за спазмолиза и обезболяване.
Трета фаза на раждането

В тази фаза се „ражда” плацентата. Обикновено раждането на плацентата трае 20-25 минути при първескини и около 30 минути при многораждали. Нормалната кръвозагуба не надвишава 300 мл. Тук усилието от ваша страна е минимално. След като бебето е родено, честа практика е поставянето на инжекция, подпомагаща отделянето на плацентата.

Всяка жена остава два часа в родилната зала, за да бъде под активно наблюдение в най-критичния период след раждането. Там се следят нейните основни показатели и ако се налага, при кървене или друго усложнение, се прави преглед. Когато всичко е наред, майката се настанява в послеродовата клиника, където при нормално раждане пациентките остават три дни и след това се изписват.
Как се следи състоянието на майката и бебето по време на раждането?

През целия процес на определени интервали се мерят температурата, кръвното налягане и пулсът на родилката. Сърдечните тонове на бебето се следят чрез т.нар. кардиотокограф, за да е ясно дали до бебето достига достатъчно кислород по време на раждането. Апаратът посредством два датчика, закрепени с колани около корема ви, записва и принтира сърдечните тонове на бебето и контракциите на матката. При показатели извън нормата (120-160 удара в минута) може да се наложи раждане с т.нар. техническа намеса или спешно секцио.

Раждане с форцепс или вакуум екстракция

Форцепсът представлява съвкупност от големи щипци, чиито краища, наподобяващи лъжици, служат за обхващане на главата на плода.

Причините за употреба на форцепс или вентуза може да бъдат както от страна на детето, така и от страна на майката. Най-честите са:

* спиране на раждането в периода на изгонване;

* тежко общо състояние на майката;

* различни инфекциозни заболявания;

* маточни кръвотечения

* пролабиране (изпадане) на пъпна връв;

* когато сърдечният ритъм на бебето е извън нормите и предполага липса на кислород (интрапартална асфиксия).

Има задължителни условия, които трябва да съществуват, за да се наложи форцепс – пълно разкритие, пукнат околоплоден мехур, жив плод в главично предлежание и т.н.Вакуум екстракторът се състои от електрическа вакуум помпа и система от чашки с различна големина. Тази техника допълва и засилва изгонващите сили, т.е. за разлика от форцепса, контракциите са задължително условие за прилагането на вакуум екстракцията.При употребата на форцепс или вакуум екстрактор почти винаги се налага да се направи разрез на перинеума (т.нар. епизиотомия). Тази намеса е напълно безопасна, но са нужни 3-4 седмици, докато раната зарасне напълно.
В първите дни след раждането бебето също има белези от техническата намеса, но те минават бързо и не са опасни.