Автор
Woman.bg

Любовта към кофеина се дължи на генетични фактори

Пристрастяването към кафето се дължи на генетични фактори, съобщава BBC, цитирайки ново изследване, направено от американски учени.

Целта на изследването била да се обясни защо някои хора консумират по-големи количества кофеин от другите, съобщава inews.bg

За целта учените сканирали генетичните вариации на над 40 000 души, благодарение на което открили, че два участъка в ДНК са реално свързани с високата консумация на чай, кафе, шоколад, газирани напитки и други източници на кофеин.

Единият автор на изследването, д-р Нийл Капоразо от Националния институт по рака в Бетезда, Мериленд, казва, че хората с определена генетична вариация консумират с около 40 милиграма повече кофеин от другите хора, което се равнява на една трета чаша кафе.

"Има стотици гени, които отговарят за различни видове заболявания, но за тези, свързани с консумацията, все още се знае твърде малко", отбелязва Капоразо. "Сега за пръв път разбираме, че има специфични гени, които влияят върху количеството кофеин, което хората консумират".

В двата участъка на ДНК, свързани с високата консумация на кофеин, се съдържат два гена, които е твърде вероятно да отговарят за това по какъв начин организмът преработва кофеина. За първия (SYP1A2) преди време бе доказано, че е свързан с това как организмът възприема кофеина. Вторият (AHR) пък помага за регулиране на първия ген.

Другият автор на изследването д-р Мерилин Корнелис от Харвардското училище за обществено здраве отбелязва, че винаги е имало неофициални сведения за това, че всеки реагира по различен начин на кофеина, но повечето изследвания са били насочени по-скоро към факторите на околната среда, които влияят върху този процес.