* Близнаци се раждат при всяка 9-та бременност. Вероятността жената да има близнаци е 3%. Тя се увеличава с възрастта и е най-голяма при 40-годишните. След това намалява.

* Двуяйчните близнаци са от две яйцеклетки, оплодени от два сперматозоида. Те са по-често срещани от еднояйчните и е възможно дори да не си приличат. Могат да са еднополови и разнополови.

* Еднояйчните близнаци са от една оплодена яйцеклетка, която се е разделила на два плода. Задължително са от един и същи пол и в повечето случаи само най-близките им хора ги различават.

* Най-често двуяйчни близнаци раждат жените от негроидната раса - на 1000 раждания по 50 случая. При монголоидната раса се наблюдава точно обратната тенденция. При китайците съотношението е 20 случая на 1000 раждания. Белите жени раждат приблизително еднакъв брой еднояйчни и двуяйчни близнаци.

* При жените-вегани, които не се хранят с каквито и да е продукти от животински произход, шансът за раждане на близнаци е много по-малък.


* Местността, където живее семейството, е възможно да оказва влияние върху това дали ще се родят близнаци или само едно бебе. Учените смятат, че в индустриалните зони се раждат най-малко близнаци.

* В Индия съществува "село на близнаците". В него живеят повече от 70 двойки близнаци, които се увеличават с всяка година. Все още няма научно обяснение на феномена. Жителите на селото смятат, че това е дело на бог Рам, който е имал близнаци.

* В Бразилия пък Кандидо Годой е градът на близнаците. Процентът на ражданията на две бебета там е 10% . Почти половината от тях са еднояйчни. Тенденцията се наблюдава още от началото на 20-ти век, но причината още не е разгадана.

* Съществува изкуствено създаден град на близнаците - Туинзбърг в щата Охайо. Всяка година близнаци от цял свят се събират на фестивал там.

* През 2008 г. германско семейство се сдоби с близнаци с различен цвят на кожата - бял и черен. Бащата е германец от Потсдам, а майката е от Гана, Западна Африка.


* Идиоглосия е езикът на близнаците. Възможно е обаче да се наблюдава и при породени или отглеждани заедно деца. Те изграждат собствена комуникация, която с израстването и социализирането им в обществото се забравя.

* Статистиката сочи, че в САЩ през 2000 г. броят на раждането на близнаци е нараснал със 74%, в сравнение с 1980 г. Подобно явление се наблюдава и в световен мащаб. То се обяснява с появата на нови методи и медикаменти за лечение на безплодието, с увеличения брой на жените, раждащи след 30-годишна възраст, както и с повечето процедури ин витро, пише dete.bg