Този ароматерапевтичен крем за лице от естествени продукти се приготвя лесно и е идеален за суха или проблемна кожа, особено когато проблемите са хормонални.

За приготвянето на крема ще имате нужда от:

100 мл бадемово масло
6- мл масло от авокадо
четвърт чаша настърган пчелен восък
1 чаена лъжици лецитинови гранули, разтворени в чаша топла вода

Етерични масла:

Лайка – 10 капки
Евкалипт – 6 капки
Лавандула – 20 капки
Пачули – 2 капки
Иланг–иланг – 10 капки

Можете да използвате и други комбинации от етерични масла. Използвайте общо между 30 и 50 капки.

Отмерете маслата от бадем и авокадо в стерилизиран съд. Добавете настъргания пчелен восък. Загрейте до кипване тенджера с вода.

Поставете съда в тенджерата и изчакайте, докато сместа от масла и восък се затопли и пчелният восък се разтопи.

Незабавно махнете съда от печката. В отделна купа разтворете лецитиновите гранули с чаша хладка пречистена вода. Излейте сместа от лецитин и вода в блендера и го включете.

Бавно добавете маслата и изчакайте, докато сместа образува крем. Накрая добавете етеричните масла. Блендирайте, докато не се смесят. Незабавно прехвърлете крема в стерилизирани стъклени буркани и им поставете етикети. Кремът е годен за употреба в срок от 6 месеца, ако се съхранява в хладилник.

Лайката е избрана заради способността си да се бори с бактерии, гъбички и токсини върху кожата, които често се свързват с хормонални кожни проблеми. Подходяща е за чувствителна и възпалена кожа. Счита се също така, че лайката лекува мехури, обриви, повредени капиляри, кожни алергии и че подобрява скоростта на излекуване на рани, изгаряния и екземи.

Евкалиптът притежава естествени антисептични, антиинфекциозни, противовъзпалителни и антибиотични свойства и е ефективно средство против акне. Смята се, че увеличава енергичността, протидейства на физическата умора и възстановява емоционалното равновесие.

Лавандулата подпомага възстановяването на клетките, не позволява на акнето да остави белези, забавя образуването на бръчки и намалява кожните инфекции. Също така има позитивен ефект при раздразнителност, тревожност, изтощение, безсъние, депресия и стрес.

Пачули съдейства за възстановяването на клетките и има антисептични, антибиотични и антиинфекциозни качества. Противодейства на нервността, безпокойството, свръхчувствителността и депресията.

Иланг-иланг премахва умората и улеснява отпускането. Успокоява сухата кожа, съветват ezine.bg.