Колкото и да са ви неприятни променливите навици за сън на малкото дете, време е да погледнете и от добрата им страна - ново проучване установи, че непостоянството в продължителността и честотата на съня на бебето е пряко свързано с нуждите на растежа.

Изследването включило 23 семейства, в които родителите водели стриктен дневник на съня на бебетата си, чиято възраст била между 4 и 17 месеца. Учените взели предвид дали бебетата са кърмени или не и измервали ръста и теглото им ежедневно в рамките на две седмици.

При сравнение на данните за съня и растежа се установило, че когато навикът на детето за сън се промени - бебето започне да спи повече и по-често и през деня, темпът на растежа му значително се увеличава. Със всяка новоприбавена следобедна дрямка, например, шансът за забързан растеж е с 43% повече.

Всеки нов час прибавен към нощния сън пък увеличава шанса за забързване на растежа с 20%. По време на сън децата стават не само по-високи, но и по-тежки. Установило се и че момчетата спят по-често през деня, но за по-кратко. Същата тенденция е намерена и при кърмените, в сравнение с изкуствено хранените бебета - първите отново спят по-често, но за по-кратко.

Изследването не претендира за изчерпателност, но експертите се надяват с него да успокоят родителските притеснения относно промените в навиците за сън. Те се оказват един от начините бебето да ви каже как расте и от какво се нуждае, пишат от dete.bg