Автор
Woman.bg

Упражнения за бременни - научете се да дишате правилно

И през бременността, и по време на раждането ви предстои да дишате не само за себе си, но и за детето, което носите.

От това какво е дишането ви зависи състоянието на детето ви.

Ако в обичайното си състояние дишате по-скоро повърхностно, сега е много важно да се научите на диафрагмено (дълбоко) дишане, пише dete.bg.

Диафрагмено дишане - как?

Сложете едната си ръка върху корема, а другата върху гърдите. Направете кратко вдишване през носа, след това продължително издишайте през устата.

След това направете дълбоко вдишване през носа и също толкова дълбоко и продължително издишване през устата.

При това ръката, която лежи върху корема не бива да се повдига, а ръката върху гърдите ви трябва да се движи ритмично, едновременно с диафрагмата.

Всяко упражнение повторете 10 пъти.

Правилното дишане ще ви помогне да се контролирате по време на раждането. В някои страни се обръща особено внимание на дишането по време на раждане, нещо което у нас все още не е всеобща практика.

Съществуват два най-прости типа обезболяващо дишане.

Първият тип е повърхностното дишане. До настъпването на поредната контракция жената диша равно през устата, а с нарастването на контракцията ускорява дишането си, като в пиковия момент на практика е повърхностно, а след това когато контракцията затихва дишането се връща в норма. Смята се че така се скъсява продължителността на контракцията и се намалява болката.

По време на самата контракция по-удачен е втория тип дишане – с издаване на звук. При този тип дишане с настъпването на контракцията се прави дълбоко вдишване през устата, а по време на контракцията въздухът бавно се издиша като се издава гърлен стон.