Приготвянето на различна храна за детето може да е изтощително – лесното решение е да го привикнете към вашата храна, представяйки му новите за него вкусове по начин, който ще одобри.

Освен това представянето на нови вкусове ще обогати сетивността на детето ви, което е достатъчен мотив.

Разбира се, кулинарните ви експерименти не бива да започнат преди годинката на детето.

Люто
Колкото и скандално да ви звучи, добре е да запознаете детето с този вкус – разбира се, много внимателно. Меко къри (или чили сос) ще е достатъчно, за да разнообразите свикналия на безвкусни храни детски вкус. Винаги може да прибавите малко към пастата или пилешкото, което предлагате на детето. Ако това ви се струва твърде екстремно, опитайте с лек чеснов сос към спагетите, например.

Горчиво
Много от полезните плодове и зеленчуци имат леко горчив вкус, което означава, че напълно си заслужава усилието да привикнете детето към него. Ключът в случая е правилната примамка – смесвайте спанака с крема сирене, а по-горчивите плодове със сметана.

Кисело
За щастие, децата са учудващо толерантни към киселия вкус, което значително улеснява задачата ви. Ако все пак имате проблем, може да смесите киселия плод (като изключително полезния грейпфрут) със сметана или кисело мляко.

Солено
Въпреки че все още не бива да прибавяте сол, когато готвите за детето си, организмът му вече е готов да приеме някои по-солени вкусове. Повечето от тях ще дойдат от хляба и сиренето, но може да предложите и малки порции шунка или бекон – не повече от един или два пъти седмично.

Всяко дете е различно и свиква с новите вкусове с различни темпове, но винаги е добре да предлагате разнообразни храни – така ще сте сигурни, че няма да сте от семействата, в които детето яде само две ястия и не признава нищо друго, пише dete.bg.