Тази диета е широко популярна от десетилетия - първите данни са от 30-те години на миналия век.

Разпространявана първоначално от уста на уста, диетата с грейпфрути е издържала теста на времето, а днес продължава да е много популярна и за някои хора най-доброто решение в борбата за отслабване.

В диетата е заложено схващането, че неустановена с точност съставка на грейпфрута в комбинация с храни, богати на белтъчини, отключва изгарянето на мазнини. По този начин тя е създадена да стимулира бързото отслабване, което обаче, според повечето специалисти, се дължи основно на загуба на течности, а не на мазнини.

Диетата с грейпфрути представлява нискокалоричен, беден на въглехидрати и богат на белтъчини хранителен режим. Повечето версии обещават сваляне на 4-5 кг в рамките на 12 дни.

След този период се препоръчва двудневна почивка преди да се премине още един курс – ако се цели още отслабване.

Какво може да се яде

Диетата с грейпфрути е силно монотонен режим на хранене, който препоръчва консумацията на бедно разнообразие на храни през целия ден - на закуска, обяд, вечеря и преди лягане. Отслабващите се насърчават да пият черно кафе и много вода.

Примерно дневно меню:

- Закуска: 2 яйца, 2 парчета бекон, черно кафе, 1/2 грейпфрут и 200-250 мл сок от грейпфрут.

- Обяд: Салата с дресинг, месо без ограничения в консумацията, 1/2 грейпфрут и 200-250 мл сок от грейпфрут.

- Вечеря: Червени или зелени зеленчуци (с изключение на зеленчуци, богати на нишесте, като грах, бобови растения, царевица и сладки картофи) или салата, неограничено количество месо или риба, 1/2 грейпфрут или 200-250 мл сок от грейпфрут.

- Преди лягане: 250 мл обезмаслено прясно мляко.

През 12-дневния период отслабващите могат да консумират масло и дресинг колкото пожелаят и да приготвят ястията си по всякакъв начин, включително чрез пържене.

Сокът от грейпфрут трябва да бъде неподсладен!

Не са позволени никакви храни или напитки, които не са в писъка на диетата. Междинни хранения са само позволени само след вечеря. Препоръчва се изпиването най-малко на 1,8 л вода на ден.

Как работи диетата

Тази бедна на въглехидрати и умерена до богата на белтъчини диета е още един нискокалоричен план на хранене със средно 800-1000 калории на ден. Спазвайки тези ограничения, повечето хора наистина ще отслабнат без или със консумацията на грейпфрут по време на всяко хранене, тъй като приемът на храна и калории е силно понижен в сравнение с нормалното.

За съжаление обаче диетата не дава обяснение как действа мистериозният ензим на грейпфрута и защо той се съдържа само в него, но не в останалите цитрусови плодове. Засега не съществуват и сериозни научни изследвания, които да доказват способността на грейпфрута да гори мазнините.

Въпреки че грейпфрутът без съмнение съдържа важни нутриенти като витамин C и фибри и е беден на калории (66-84 калории на порция), той не притежава вълшебни способности, които да горят калории. Ниският му гликемичен индекс, малкото калории и високото съдържание на фибри ще намалят нивата на инсулин в кръвта и ще помогнат на отслабващите да се чувстват сити по-дълго време с по-малко храна. Тези качества обаче са характерни за по-голямата част от плодовете и зеленчуците.

Какво смятат експертите

Няма доказателства, че грейпфрутът съдържа подпомагащи отслабването ензими още по-малко магически съставки за отслабване.

Въпреки безспорните ползи от консумацията на грейпфрут, диетата с грейпфрути се отличава с голям брой пропуски и не бива да бъде използвана от хора, които търсят сериозен дългосрочен хранителен режим за отслабване. Силно ограниченото разнообразие от храни определено не е от полза, ако се търси трайна промяна, изоставяне на вредните навици на хранене и здравословен начин на живот.

Ограниченият набор на храни в малки количества е рецепта за отегчение, монотонност и „вкусова умора”, смятат повечето диетолози. Точно това е най-честата причина, която кара повечето хора да се откажат от настоящата си диета за отслабване.

Здравословното сваляне на килограми е дълъг и разумен процес, а не мимолетно ограничение на калориите. Ако се търси успех в дългосрочен план, диетата с грейпфрути най-вероятно ще се окаже губене на време. Вместо това се насочете към по-гъвкав режим за отслабване, съобразен с вашите индивидуални особености и включващ здравословно хранене и редовна физическа активност.

Най-богати на полезни вещества са розовите грейпфрути.



Заедно с добре балансираната диета не забравяйте да включите и редовна доза физическа активност, която доказано подпомага процесите на отслабване. Източник: dieti.info