„Прочистващата диета е начин на хранене, който позволява да се яде повече от преди, а едновременно с това да се постигне отслабване + почистване и в бъдеще - по-здравословен начин на живот”. Така твърди авторът й Тоска Рено.

„Не само ще сваляте по 3 килограма всяка седмица, но и ще забележите драматични промени във вашата фигура и настроение“, допълва той.

Прочистващата диета насърчава активния начин на живот и консумирането на непреработени храни като пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, крехки меса и избягването на изкуствени подправки, консерванти, „химически заредени” храни, захар, наситени и транс мазнини.

С други думи, последователите на този хранителен режим биха предпочели да овкусят сандвича си от пълнозърнест хляб с домати, а не с кетчуп.

Приемът варира в рамките на 1200–1800 калории за ден, разпределени в 5-6 малки хранения - с цел да се ускори метаболизма. Освен това малките порции позволяват на търсещия отслабване да избегне уморителното броене на калории.

Според прочистващата диета най-голямо значение за доброто здраве и отслабването има начина на хранене (80%), а спортът (10%) и гените (10%) идват са на второ място.

Какво може да се яде

Позволените продукти включват разнообразие от пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, крехки меса, обезмаслени млечни продукти и здравословни мазнини. Най-добре е храненията да са през 2-3 часа.

Прочистващата диета препоръчва избягването на всички наситени и транс мазнини, рафинирани и нездравословно приготвени храни – особено бяло брашно, захар, безалкохолни напитки, сокове и алкохол, всичко пържено.

Основните принципи на диетата са:

- Всяко ястие трябва да съдържа не повече от 300 калории.
- Да се консумират комплексни въглехидрати с белтъчини (20-21 грама) на всяко хранене.
- Да се пият поне 8 чаши вода на ден.
- Никога да не се пропуска хранене, особено закуската.
- Да се консумира адекватно количество здравословни мазнини, всеки ден.

Стриктните правила на почистващата диета могат да се нарушават само веднъж седмично за едно хранене. Тогава може да си позволите парче черен шоколад или чаша червено вино. Диетата препоръчва приготвянето на ястията да става у дома.


Как работи прочистващата диета

Основните й изисквания са спазването на строг хранителен режим и редовното спортуване. Подобно на повечето успешни диети за отслабване и тази препоръчва консумацията на пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци в комбинация с крехки протеини и здравословни мазнини.

Започването на деня с обилна закуска и консумацията на богати на фибри въглехидрати, пълноценни белтъчини и здравословни мазнини през целия ден, в комбинация със силови тренировки ускорява метаболизма и увеличава изхвърлянето на токсините от тялото.

Редовната физическа активност е важна част от почистващата диета. Това включва тренировки със свободни тежести поне 3 пъти седмично за най-малко 30 минути.

Какво смятат експертите

Основните принципи и препоръчаните рецепти могат да бъдат от полза на отслабващия, единодушна е по-голямата част от диетолозите. Въпреки това безусловното им спазване е трудно постижимо и невинаги здравословно.

Освен това проучванията показват, че малките количества алкохол могат да бъдат полезни за сърцето, а малките количества наситени мазнини са нормална, неизбежна и безвредна съставка на всеки здравословен режим на хранене. Източник: dieti.info