Американски учени са установили, че ако човек не може да прекара един ден без да похарчи пари в магазина, значи той страда от болестта шопинг мания.

Тази болест е обхванала целия свят. В Европа на първо място по шопинг мания се явява Чехия - 83% от нейните жители са подвластни на тази страст. Следвана от Гърция и Финландия. На четвърто място са румънците, а на пето - руснаците. Както виждате различните климатични условия не влияят на страстта към пазаруването.

Някои жени подвластни на еуфорията от разпродажбите дори купуват неща без да ги премерят. Но такова замъгляване на съзнанието е опасно за портфейла и здравия ви разум. Затова когато видите на витрината вълшебната дума "намаление", спрете, вдишайте дълбоко и си обещайте, че днес ще купите само това, което ви е необходимо.

Затова преди да тръгнете на обиколка по магазините, погледнете внимателно в гардероба си и най-накрая изхвърлете тези дрехи, които отдавна не носите. По този начин ще разберете от какви неща имате нужда. Старите вещи може да подарите на приятели.



Направете списък на нещата, които наистина са ви необходими. Това ще ви избави от излишни разходи и може приблизително да изчислите бюджета на покупките ви. Вземете в себе си ограничена сума пари - достатъчна за това което трябва да купите. Не започвайте разходката по магазините с покупки на дребни неща. На първо място вземете това, което е най-важно във вашия списък.

Отидете на пазар сама. Така никой няма да ви подтиква да си купите някоя ненужна вещ.

Не се захласвайте по някоя дреха, коятo изглежда перфектно на закачалката. Това не означава, че на вас ще стои по същия начин.

Не забравяйте, че дрехата не само трябва да ви харесва като цвят и да съответства на модните тенденции, но и да подхожда на вашата фигура. По правило наситените цветове не отиват на бледа кожа, а ръкави с волани не подхождат на пълни ръце. Къс топ може да си позволите само, ако притежавате плосък корем.

Когато избирате дадена дреха помислете как и с какво от вашия гардероб може да я съчетаете. В противен случай може да стои дълго време в гардероба ви, докато и намерите подходящо допълнение.

Бъдете откровена със себе си в пробната. Няма нужда да купувате нещо с отстъпка 99%, ако то ясно подчертава вашите недостатъци.



Ако не сте сигурни кой цвят ви подхожда най-добре изберете нюанс, като цвета на очите ви.

Никога не купувайте на разпродажба моден хит от миналия сезон, когато вашите дружки отдавна вече са го купили. Дори и да сте мечтали дълго за тази вещ, защо трябва да бъдете едно от многото еднакво облечени момичета? Какво си заслужава да купите от разпродажба - класически дънки, качествени обувки за следващия сезон, черен панталон, едноцветна жилетка, бяла риза и бельо.