Треска с висока температура или пък други потенциално сериозни симптоми при бебета не трябва да се отписват като нормални признаци на никнене на млечни зъби, според ново проучване, цитирано от Ройтерс.

Проучването, което изследва 47 кърмачета, на възраст над осем месеца, установило, че никненето на зъби обикновено причинява сравнително леки проблеми като раздразнителност, лигавене, диария или пък лош сън.

Но това не е свързано с някакви сериозни симптоми, като треска с висока температура или продължителни пристъпи на диария.

Констатациите, публикувани в списание "Педиатрия", са в съответствие с други проучвания, които не са успели да направят връзка с никнене на млечни зъби с тези на тежките симптоми.

Така че, ако при никнене на млечни зъби бебета имат такива симптоми, родителите и лекарите не трябва да "обвиняват" винаги зъбите на бебето, казват изследователите.

"Ние трябва да търсим други причини за признаците и симптомите на треска или други по-сериозни болести, преди да ги приписваме на зъбите", каза водещият изследовател Йоана Рамос-Хорхе.



Според специалиста, когато растат зъбките на бебета, те обикновено получават и слабо повишение на температурата, но причината за това невинаги са зъбите, смята педиатърът, като предполага, че причините може да се крият другаде.

Изводите се базират на 47 бразилски деца, на възраст между 5 и 15 месеца. Повече от осем месеца изследователите наблюдавали бебетата в домовете им ежедневно, като следели температурата им, растежа на зъбите и анкетирали майките на пеленачетата за различни други симптоми.

Като цяло, проучването установило, че бебетата са раздразнени, докато им растат зъбите, имат лека диария, проблеми със съня или пък лош апетит. Но симптомите не са тежки или дълготрайни, пишат от inews.bg

Исторически погледнато, много лекари и родители си мислят, че никненето на зъби често причинява треска, повръщане и други потенциално сериозни симптоми. Но според сегашното проучване, трябва първо да се потърси друга причина и след това да се "обвиняват" зъбите като причина за тези заболявания.

Авторът на изследването се аргументира с факта, че много често лекарите са подведени в преценката си заради никненето на зъбите, като това им дава основание да опровергават останалите причини.