Почернели сте, починали сте си, разхубавили сте се... Но това приятно впечатление понякога са разваля от неочакваните обриви по лицето или дори по цялото тяло.

И това не е нелогично. Възпалителните процеси се развиват и изострят по-често именно върху почернялата кожа. Слънцето изсушава лицето, порите се свиват, а активността на мастните жлези нараства, пише zdrave.bg. В резултат на това кожните мазнини не могат да излязат навън и се появяват пъпките.

Да се справим сами!

Ако ви е провървяло и възпалението не е толкова дълбоко, можете да са справите и сами, с домашни средства.

Овлажнявайте кожата, ползвайте кремове, богати на витамини и внимателно избелвайте загара.

Използвайте ексфолианти, които са по-гладки и не дращят кожата. Препоръчително е те да се разпенват добре, тъй като по този начин порите се почистват по-добре.

През летните месеци забравете за кремовете и лосионите с киселини – под силните слънчеви лъчи те водят до неравномерната пигментация на кожата.

Съвет: колкото е по-слънчево, толкова по-често трябва да почиствате и овлажнявате кожата си - минимум 4 пъти дневно.

Без дупки и белези

Ако пъпките са много, няма да се справите сами, без помощта на лекар. И не отлагайте разрешаването на проблема - колкото по-рано започнете лечението, толкова по-малък е рискът от белези.

Съвет: Не е необходимо да търсите лекар при появата на всяка една пъпка, но търсете незабавна помощ, ако възпаленият участък ви боли.

По лекарско предписание

При леки форми на обрив най-често се назначават кремове с антибиотици или хомеопатични средства. Консултирайте се и с гинеколога си – причина за обрива може да бъде и нестабилният хормонален фон, който следва да се регулира с орални контрацептиви.

При тежка форма на обриви са необходими по-сериозни препарати, съдържащи синтетични ретиноиди. Тези вещества частично атрофират клетките на мастната жлеза и тя произвежда по-малко секрет. А когато няма мазнини, няма и пъпки. Но не разчитайте на бърз резултат - някои лекарства трябва да се приемат в продължение на 3-4 месеца.

Съвет: По време на лечението не планирайте бременност. Синтетичните ретиноиди понякога могат да предизвикат сериозни нарушения в развитието на плода.

Разумно почистване на лицето

Не мислете, че колкото повече лосион използвате, толкова по-добре ще почистите кожата на лицето си. Препаратът трябва да се нанася предимно върху носа, челото и брадичката. Чистите зони (например бузите) не е нужно да се третират – в противен случай рискувате да изсушите кожата.

В никакъв случай не използвайте ексфолиант да лице, ако имате гнойни пъпки. Почистването на лицето може да разпространи инфекцията, т.е. пъпките да се увеличат.

Съвет: Убедете се, че възпалението е отминало и се заемете с белезите. Малките дупчици можете да отстраните най-добре в козметичен салон с помощта на лазер или третиране с алуминиеви препарати.

5-те основни заблуди

1. Пъпките са резултат от декоративната козметика.

Това е минало. Съвременната козметика е достатъчно качествена и не провокира обриви, а надписът non-comedogenic означава, че кремът не запушва порите.

2. Пъпките са от мръсотия.

Разбира се, ако не сте се мили с месеци, ще имате не само пъпки. Но излишната чистоплътност също може да навреди на кожата. Достатъчно е да миете лицето си 2 пъти дневно. Честото използвате на лосиони изсушава кожата и съответно намалява нейната устойчивост към бактериите. Възпалението може да се появи и заради навика ви да пипате лицето си с мръсни ръце.

3. Пъпките са от сладкото.

Доста изследвания вече доказаха, че влечението към сладкото не влияе на наличието на пъпки (разбира се, ако нямате алергия към шоколада).

4. Пъпките са от недостига на секс.

Няма никаква връзка между пъпките и сексуалния живот. Но те могат да възникнат в резултат на промени в хормоналния фон. Именно затова от акне страдат най-често тийнейджърите в периода на хормоналното си развитие.

5. Пъпките изчезват от слънцето.

Това е вярно само ако причината за възпалението са бактериите, живеещи по кожата. Под действието на ултравиолетовите лъчи част от тях загиват и пъпките наистина намаляват. Но ако акнето е предизвикано от хормонален дисбаланс, ултравиолетовите лъчи ще се превърнат в допълнителен фактор на раздразнение.