Автор
Woman.bg

Маникюристът на Мадона: Красивите нокти не изглеждат като изкуствени!

Гуруто на ноктите Дейвид Фаулър за първи път ще посети страната ни на 18, 19 и 20 септември, за да обучава родните маникюристи в тънкостите и най-високите стандарти на нейл арта (изкуството да се рисува върху нокътя).

В София той ще води престижния CND мастърс курс по ноктопластика и дизайн. За курса Дейвид Фаулър ще работи в тандем с партньорката си и световен шампион в редица състезания по маникюр и ноктопластика Стефани Ло Ре, пише novinar.bg.

Дейвид Фаулър е признат от гилдията си за един от най-добрите в света. Кариерата му се развива с бързи темпове след летящия старт, който му осигурява работата с Джейн Арнолд, артистичен директор на лидера в маникюра CND преди 10 години.

От 2011 г. Дейвид Фаулър е организатор на най-авторитетното състезание за маникюристи - Международния конкурс по ноктопластика в Дюселдорф, където участници са победителите в съответната категория на вътрешните (национални) конкурси по ноктопластика.

*Стефани Ло Ре и Дейвид Фаулър

На ненадминатите умения на гуруто се доверяват музикални звезди като поп иконата Мадона, Дженифър Лопес, Пинк, Бритни Спиърс, Гуен Стефани, Ийв (Eve), както и топ актриси от ранга на Хали Бери, Дарил Хана, Лилиан Собиески, Анджела Басет и Наташа Макелоун.

Дейвид Фаулър е бил маникюрист на едни от най-престижните церемонии в света – работил е за Оскарите, музикалните награди Грами и филмовия фестивал в Сънданс.

Две седмици преди пристигането си у нас маникюристът на звездите се съгласи да поговори за тенденциите в разкрасяването на ноктите, за опита му със звездите и познанията му за България.

- Много от световните знаменитости са ваши клиенти. Имат ли те някакви общи предпочитания по отношение на маникюра, специфични изисквания?
- Световните знаменитости, с които съм работил в миналото, медиите, рекламните проекти, на които сътруднича сега и маникюристите, които обучавам, имат едно общо и много просто желание: красив и естествено изглеждащ маникюр. Един истински професионалист не бива да предлага различни услуги или стандарти в своята работа. Ако клиентът има красиви естествени нокти, достатъчно е те да се подхранят, да се лакират с обикновен лак или така нашумелия напоследък дълготраен гел-лак Shellac. В случаите, когато ноктите са слаби и чупливи и се нуждаят от подсилване, се изгражда ноктопластика с гел или акрил, който аз лично предпочитам. Най-важното и в двата случая обаче е крайният резултат - красиви и естествени нокти, които в никакъв случай не ИЗГЛЕЖДАТ КАТО ИЗКУСТВЕНИ!

- Какъв стил в маникюра предпочитат повечето звезди, с които сте работили?
- Всеки си има собствени изисквания и виждане за маникюра си. Целта на професионалиста е да може да приложи индивидуален подход и същевременно да съобрази ноктите с цялостната визия като ноктите изглеждат напълно естествено. Така например Гуен Стефани и Хали Бери имаха гел или акрил върху естествени си нокти. И бяха благодарни за това, че по никакъв начин не си личеше допълнителното изграждане на плочката. А когато става въпрос за фотосесия или имидж на топ звезда, целият екип, включително маникюристът, работят заедно - коафьор, гримьор, моден дизайнер, стилист... Всеки е „брънка в общата верига“. Само така могат да създадат търсената визия и внушение.

- Работили сте за топ звезди, а сега сте един от най-добрите преподаватели по маникюр в света. Как и защо се случи тази промяна?
- Да, докато живеех в САЩ съм работил с наистина световни знаменитости. Промяната се случи през 2004, когато се преместих в Германия и заедно с моята колежка Стефани Ло Ре създадохме обща школа Signature Nail International... и така събрахме най-доброто от двата свята - този на звездите и на професионалния маникюр. Аз и сега продължавам да работя със звезди по различни проекти - последно в проект на компанията Schwarzkopf се срещнах с бразилския топ модел Аманда Брандао. Моята страст и усилия сега обаче са насочени към друго - да подпомагам други маникюристи да успяват и да реализират мечтите си. За мен е много по-стимулиращо и вдъхновяващо да знам, че маникюристите, които обучавам днес, утре ще работят за същите тези топ звезди, поради придобитите професионални умения и качества.


*Аманда и Дейвид

- Какво е актуално в момента в маникюра на холивудските звезди? Гел или акрил? Естествено изглеждащи нокти?
- Колкото по-естествено изглеждащи са ноктите, толкова по-добре! Холивуд следва модните тенденции и сега е на мода късият, красиво оформен маникюр. Модата непрекъснато се променя, а с нея и стиловете и тенденциите в маникюра. Изборът – лак или ноктопластика с акрил или гел, освен желанието на клиента, трябва да е следствие и на професионалната преценка на маникюриста: имат ли нужда от допълнително подсилване ноктите, проблемни ли са... Т.е. маникюристът трябва да посъветва своя клиент кое е най-доброто за неговите нокти.

- Може ли да си създадем представа за един човек, само като му погледнем ноктите? Доколко те говорят за характера и стила на дадена личност?
- Да, маникюрът може да говори много за личността и характера на дадения човек. Дали е поддържан, добре оформен – всичко това свидетелства за самочувствието, за личността, за общественото положение, ако щете, как искате да ви възприемат околните. Мисля, че изборът на лак за нокти и комбинацията в цветовете също са много показателни. Така например комбинирането на класически френски маникюр с цвят или ефект говори за една виталност на духа, свобода, жизненост.

- Съществува ли перфектен маникюр? Как изглежда?
- Перфектният маникюр зависи от цялостния вид и състояние на ръката. Перфектен е маникюрът в съчетание с добре поддържана и редовно подхранена кожа на ръцете (препоръчително е използването на професионални лосиони, кремове за ръце) и с гладка, здрава повърхност ноктите. Професионалистът трябва да вижда нокътя в 3 измерения: отгоре, странична перспектива и най-важното – от гледна точка на клиента. Ноктите трябва да изглеждат добре от всички страни.

- Бизнес етикетът забранява искрящия маникюр. Какъв маникюр да изберем, за да не сме прекалено екстравагантни, но все пак стилни?
- Класически френски маникюр. Ако добавите малко пастелен цвят, без да е акцент, или само ефект с лек ефирен блясък – ще сте в крак с тенденциите.

- Допреди няколко години мъжете, които ходеха на маникюр в България, предизвикваха усмивки. Сега е съвсем нормално метросексуалните господа да поддържат ръцете си красиви и добре оформени. Според вас идва ли бъдещето на мъжкия маникюр?
- Като мъж аз лично смятам, че заради самочувствието и цялостния ми имидж е важно да полагам грижи за ръцете и ноктите си. А оттам и за финансовото си благополучие. Убеден съм, че първите неща, които жените гледат у мъжа, са ръцете и обувките... нужно ли е да казвам повече? Сериозно, в личния, както и в деловия свят, поддържаните ръце, добре оформените и почистени нокти у един мъж правят добро впечатление и внушават чувство на доверие. Това важи с пълна сила и за косата и кожата.

- Има ли тенденции по отношение на мъжкия маникюр?
- Добре оформени и поддържани къси нокти, почистени кожички. За мен лично - с матиран завършек.

- Това е вашето първо посещение в България. Какво знаете за страната? Какви са вашите очаквания относно курса?
- Аз наистина очаквам с нетърпение идването си в България. Имам бакалавърска степен по история с фокус върху човешките права. Ако си спомням правилно, България е била част от Византийската империя дo Средновековието, когато се освобождава и се превръща в много силна и просперираща държава. Това е, което съм запомнил за историята на страната ви, все пак минаха 20 години от завършването ми. Иначе от опит мога да заявя, че в страните от бившия Източен блок маникюристите са изключителни професионалисти, много страстни и талантливи.

- Ще покажете най-новите техники и иновации в маникюра на българските си колеги. Разкрийте някоя тайна и на нашите читатели?
- В професионален аспект фокусът е върху изграждането на ноктопластиката. Звучи досадно и излишно, но е изключително важно и е ключът към успеха в професионалния път на маникюриста. Това е акцентът, върху който искам да се фокусирам по време на обучението, тъй като е изключително трудно за постигане. Ноктопластиката, независимо с гел или акрил, трябва да изглежда естествено, все едно е част от нокътя, не трябва да наподобява маса гел върху нокътната плочка.

- Кои са актуалните тенденции в маникюра за есен/зима 2011/2012?
- Къси, естествено изглеждащи нокти, квадратен овал с лак или Shellac. Според световния лидер в маникюра CND, който създава модните тенденции в маникюра, този сезон ноктите ще бъдат ослепителни, великолепни и царствени – истински модни бижута, блестящи като кристалните полилеи на Версай. Маникюрът ще е перфектният моден акцент.