Много пътници се оплакват, че, независимо колко е прясна и наглед добре приготвена, храната в самолета е безвкусна. Изследователи от Университета на Манчестър установиха, че причина за това е високото ниво на шума.
Според изложеното от тях пред Би Би Си, шумът действа не само върху силата на вкуса, но и на храносмилането. По-силния шум като фон понижава усещането у хората за сладостта или съдържанието на сол в храната, а всяка храна ни се струва по-твърда, отколкото всъщност е.
По същата причина храната, която астронавтите носят със себе си е с по-ясно изразени вкусови качества от обичайното – в космоса човек също не е способен да усеща вкуса на храните, както би го правил на земята.
Британските изследователи провели експеримент, при който доброволците трябвало да ядат през цялото време една и съща храна докато в слушалките им бил пускан все по-силен шум. С увеличаване на децибелите всички без изключение определяли храната като по-малко солена или сладка, пишат от zdrave.bg
Според учените всичко опира до това, че човек се концентрира върху силния шум, а не върху вкуса на храната.