Заниманията с йога не влияят върху теглото и фигурата, твърди Мат Робъртс – треньор по йога в един от най-популярните и посещавани от знаменитости спортни центрове в Лос Анджелис, цитиран от Ройтерс.

„Много хора прекарват часове в залата по йога с надежда да свалят килограми и да изваят фигурата си, но това е напразно”, твърди той.

„Заниманията с йога няма да доведат до отслабване”, съгласен е Джон Бревър от Университета на Бедфордшайър, Великобритания, „и няма смисъл да се подвеждаме по изказванията на знаменитости, които твърдят обратното”, пише zdrave.bg.

Ройтерс привежда като доказателство и резултатите от изследване, проведено в Университета на Уисконсин, САЩ, с цел да покаже има ли ефект от йогата по отношение на отслабването.

Участниците в експеримента се занимавали с йога в продължение на 2 месеца, 3 пъти седмично по 55 минути. Направените след приключване на опита замервания показали, че не са налице никакви промени във фигурата и теглото.

Силовата тренировка – хата-йога, която по думите на някои заменя успешно аеробните натоварвания, всъщност позволява да се изгорят само 237 калории за 55 минути, изчисляват американските учени.

За сравнение, косенето на трева с електрическа косачка дава възможност да се изразходят 250 калории за същото време.