Едно от най-големите облекчения за всяка домакиня е да отвори буркан туршия към вечерята, когато бърза или когато неочаквано пристигнат гости.
Освен това, въпреки всички дебати за това вредни ли са консервираните продукти, истината е, че поне са далеч по-вкусни от предлаганите през зимата "пресни" зеленчуци с пластмасов вкус, пише tia.bg.
Предлагаме няколко рецепти за приготвяне на вкусна зимнина в домашни условия, в сезона на изоблието на истински, узрели на слънце вкусни зеленчуци.
Смесена туршия
Необходими продукти:
•6 кг чушки червена капия
•2 кг зеле
•500 г моркови
•2-3 глави чесън
•200 мл олио
•200 г захар
•сол и оцет
•7-8 бр. дафинови листа (по-малки или половинки)
•7-8 зърна бахар
•около 20 зърна черен пипер
•по желание магданоз или целина
Начин на приготвяне:
Чушките се опичат, обелват и нарязват на големина по желание. Зелето се нарязва на тънки ивици, морковите и обелените скилидки чесън - на кръгчета. Прибавят се останалите продукти. Сместа се овкусява със сол и оцет на вкус. Престоява около половин час. Пълнят се бурканите, затварят се херметически и се стерилизират 10-15 минути.
Пенджур
Необходими продукти:
•1 кг зелени чушки капии
•1 кг червени чушки капии
•2 кг моркови
•5 л доматен сок
•250 мл олио
•200 мл оцет
•сол и захар
•4 скилидки чесън
•магданоз
Начин на приготвяне:
Морковите се нарязват на колелца и се пържат в олиото 5 минути, след което слагаме оцета. Пържим още 10 минути и слагаме опечените и обелени капии, нарязани на парченца, пържим така още 10 минути и добавяме доматеният сок и част от солта. Варим до желаната гъстота. Сваляме и подправяме със захарта, чесна и магданоза и ако е необходимо сол. Наливаме в сухи бурканчета и стерилизираме 20 минути.
Салата Ропотамо
Необходими продукти:
•500 г зрял фасул
•1 буркан грах
•1 буркан кисели краставички
•1 кг моркови
•1.5 кг червени чушки
•2.5 кг домати
•магданоз по желание
За маринатата:
•400 мл олио
•200 мл оцет
•1-2 с.л. червен пипер
•100 г сол
•200 г захар
•дафинов лист
Начин на приготвяне:
Всички продукти за маринатата се смесват в тенджера и се слагат на котлона. В кипящата марината се задушават нарязаните моркови и чушки за 25 минути, добавят се нарязаните на едро домати и се оставя да ври 25-30 минути. След това прибавете граха и краставиците и оставете за още 5-10 минути. Сваля се от котлона и се прибавя свареният и отцеден фасул. Разпределя се в буркани, които се стерилизират за 5-10 минути.
Сурова лютеница
Необходими продукти:
•5 кг червени капии
•2.5 кг патладжан
•2.5 кг моркови
•50 г сол
•10 г смлян черен пипер
•1-1.5 компотен буркан доматено пюре
•1/2 ч.ч. счукан чесън
•500 мл олио
Начин на приготвяне:
Капиите трябва да са опечени и обелени, патладжаните също, като трябва да са престояли 1 нощ така. Морковите се сваряват. Приготвените зеленчуци се смилат с машинка за месо. Смесват се и се посоляват. Прибавят се подправките, готовото доматено пюре и сгорещеното олио. Запечатват се бурканчетата и се стерилизират 30 минути.
Ловджийска салата
Необходими продукти:
•3 кг зеле
•2 кг зелени домати
•2.2 кг червена капия
•1.4 кг моркови
•1.4 кг краставички
•200 г листа от целина
•200 г копър
•300 мл оцет
•150 г сол
•20 г черен пипер
•20 г бахар
•10 г дафинов лист
Начин на приготвяне:
Зелето се почиства от връхните листа и кочаните, измива се и се нарязва на ивици с ширина 7-8 мм. Доматите се нарязват на кръгчета с дебелина 5-6 мм. Капиите се измиват, почистват се от семената и дръжките, бланшират се 2-3 минути във вряща вода и веднага се охлаждат със студена течаща вода. След това се нарязват на ивици с ширина 5-8 мм.
Морковите се настъргват на едро ренде и се бланшират 3-4 мин във вряща вода и веднага се охлаждат със студена вода. Краставичките се нарязват на кубчета със страна 7-8 мм. Листата от целина се измиват и се нарязват на ситно.
В подходящ съд се размесват много добре зелето, доматите, капията, краставичките, морковите и листата и листата от целина. Между тях се посипва равномерно солта. В бурканите се слагат най-напред по 30 мл оцет, 3-4 зърна черен пипер, 1-2 зърна бахар, 1 дафинов лист и 1 съцветие от копър. След това те се пълнят със зеленчуковата смес, която се притъпква. Бурканите се затварят и се стерилизират в продължение на 20 минути. Продуктите са за 10 буркана от 1 л., пише receptite.com.