Витамин С, независимо дали приет чрез храните или чрез хранителна добавка, намалява съществено риска от инфаркт.

До този извод са стигнали учени от Южна Корея, анализирали данни за състоянието на хора с повишен риск от сърдечна недостатъчност.

При тези от тях, в чиято диета имало много храни, съдържащи значителни количества витамин С или приемали редовно хранителни добавки, в които е бил включен този витамин, рискът от смърт заради инфаркт бил два пъти по-малък, пише zdrave.bg.

Това действие на витамин С корейските учени отдават на антиоксидантното действие на витамин С.

Според техни американски колеги, цитирани от Ройтерс, обяснението е много по-просто – хората, които приемат повече витамин С, ядат повече плодове и зеленчуци, т.е. тяхното здраве като цяло е по-добро.

Както е известно, диетата, която включва повече плодове и зеленчуци, е по-здравословна и намалява риска от сърдечни заболявания.