В процеса на гримиране има някои правила които са задължителни, ако искате да изглеждате добре.

Поради незнание или само инициатива, някои дами допускат грешки, които в последствие допринасят за не дотам добрият завършек на грима.

Цвета на фон-дьо-тена

Цветът на този продукт трябва да е идентичен с цвета на вашата кожа. Всяко разминаване кара кожата да изглежда болнава и създава рязка граница с останалата част от тялото.

Избирайте или точният цвят, или един тон по тъмен (но само един тон). Правилният начин за определяне е като нанесете малка част от продукта точно над челюстта. Ако той се слива с вашия тен, значи сте попаднали на точния продукт.

Шията

Когато нанасяте фон-дьо-тен, никога не забравяйте да го прелеете надолу - от шията към деколтето. Ако гримирате само лицето си, се получава ефектът на “отрязаната глава”.

Моливът за очи

Моливите за очи се поставят на вече гримирано с основа око. Ако го поставим директно върху кожата има опасност той да се размаже през деня. Добре е да минете върху него със сенки в същия цвят, за да го фиксирате и леко да притъпите рязкото очертание.

Гримиране на очите

Нито един грим на очите не стои добре, ако тенът преди това не е изчистен с нанесена добра основа от фон-дьо-тен и пудра. Гримът е като рисуването на картина - никой художник не рисува, ако платното не е чисто.

Оформяне на устните

Тази част е винаги спорна. Тук обемът е желан от 100% от жените. Именно поради тази причина се започват всякакви опити да се постигне това без значение от цената.

Очертаването на устните с молив извън контура на устните стои доста комично, особено отблизо. Очертавайте устните си по техния естествен контур или един милиметър извън тях, но не и повече. Тъмните нюанси на червилата правят устните по малки, докато светлите с блясък и гланцовете ги уголемяват оптически.

Ружът

Неговата основна цел е моделиране на лицето и създаване на сияйност. Нанасяйте го с помощта на сплескана четка на скулите или под тях, все едно, че рисувате запетайки. Ако това ви затруднява, засмучете устните си и нанесете руж на местата, които хлътват.

Ако прекалите, минете с малко пудра. Разнасяйте го добре, за да се получи нежна сияйност, а не “индианска черта”.

Очната линия

Доста претенциозна и като продукт ,и като грим. За ежедневието използвайте черен молив вместо очна линия-туш. Тя е по-подходяща за вечерен грим. Нанася се върху вече готов грим на очите. Никога не я поставяйте на самата кожа.

За да я нанасяте по лесно, опънете клепача от външния му ъгъл към слепоочията и я поставете без да прекъсвате, като започнете от външния ъгъл към вътрешния.

Моливът за устни

Той трябва да е или същият цвят като червилото или един тон по-тъмен. Резки разлики в цветовете стоят много натрапчиво и ви правят изкуствена. Изборът на черен молив за устните е ужасна гледка.

Синхронът

Синхронизирането на грима е важно. Избирайте цветове от една гама - топла или студена. Смесването им не е красиво. Ако подчертаете силно очите си, за устните изберете леко покривно червило или гланц.

Ако искате силно изразени устни, спестете интензитета на цветовете върху очите.

Веждите

Тук трябва да отбележим, че оформянето на веждите е много важен момент, поради факта, че те влияят много на излъчването.

Прекалено оскубаните вежди вече отдавна не са на мода. Трябва да знаете кога да спрете! Ако не сте сигурна в уменията си, посетете козметик. Ако ще ги подчертавате с молив, правете го, като леко щриховате. Не чертайте и не рисувайте.