„Да оставим тялото си да усеща в този забързан свят. Ритми, безкрайната мекота на съзнанието, безкрайната искра на любовта, търсенето и намирането на посоката, пречистващата игра на духа и заслуженият покой на душата... освобождаване и игра край езерото... или до там докъдето само ние знаем, че сме способни да стигнем...”

Вероятно повечето от вас не са чували за лечебната медитационна практика, наречена 5-те Ритъма.

Тя тепърва навлиза в България, а мисията й е да ни покаже как можем да освободим тялото от напрежението, трупано с години и да влеем в себе си мъдрост и лекота на съзнанието.

Философията на 5-те Ритъма се корени в идеята за лечебната сила на танца и движението като ритуал и медитация. Създателката на тази практика е Габриела Рот, известна международна учителка, творец и лечител.

Тя описва същността на 5-те Ритъма по много прост и разбираем начин – „Раздвижете психиката си и тя сама ще се излекува.”

Посланик на практиката у нас е Даниела Пелтекова, която е първата българска преподавателка по 5-те Ритъма, обучавана лично от създателката му Габриела Рот.

По настоящем Даниела живее и работи в Ню Йорк и води курсове по 5 Ритъма в САЩ, Холандия и България.

Освен това завършва обучението си по фокусинг – телесно ориентирана терапия, която допълва терапевтичния аспект на 5-те Ритъма.

Тялото ни държи ключа към безкрайна мъдрост. В него се съдържа най-директната връзка с природата и нейните стихии - земя, огън, вода въздух, етер.

Всеки ритъм е наш учител и може да ни помогне да открием непознати аспекти от себе си.

Първият ритъм е плавен с меки, кръгови, преливащи се движения и символизира женското начало, връзката със земята.

Вторият ритъм – стакато. Отваря портала към мъжкото начало с по-линейни и отсечени движения. Тук е силата, връзката с огъня и слънцето.

Третият ритъм – хаос. Освобождаване от всичко ненужно и нечисто. Символ на водата, която пречиства.

Четвъртият ритъм – лиричен. Достигане на лекота, игривост и въображение.

Петият ритъм – покой. Ритъмът на тишината и дълбокия поглед навътре. На Нищото и Всичкото.

*В периода между 18-20 ноември, в София, се проведе уъркшоп за движение и осъзнаване „Танцът на петте ритъма” с водещ Силвия Томчек от Хърватска.