Хората, които са родени и отгледани в град, е по-вероятно да страдат от стрес, тревожност или нарушения в настроението, отколкото тези, които са живели в по-малки населени места, показват предишни изследвания.

Но учените досега не са установили биологични причини за това. Скорошно изследване пък твърдеше, че човек използва различни части на мозъка си, в зависимост от това къде живее.

Учените смятат, че две области в човешкия мозък, свързани с регулирането на емоциите и на стреса, променят начина си на работа, най-вероятно заради стресиращия живот, който имат хората, пише inews.bg.

Но как да се справим със стреса в забързания живот, който водим? Има ли някаква рецепта?

Ако нямате отговор на тези въпроси, Интернет изданието foxnews предлага 10 начина за справяне със стреса:

Пасифлора

Пасифлора (лат. Passiflora), наричана още - мъченица, часовник, цветето на страстта, "страстниче", и др. е род пълзящи, топлолюбиви растения, които цъфтят в жълто, синьо, червено и много други багри.

Билката отдавна се счита за "народен лек" срещу състояния на тревожност или пък безсъние. Няколко проучвания са показали, че билката може действително да бъде толкова ефективна, колкото лекарствата, които се използват за лечение на стрес.

Смята се, че пасифлората "работи" с помощта на повишените си нива на химикал, наречен гама-аминомаслена киселина (ГАМК) в мозъка, но учените все още не са доказали дали това е така. По този начин се понижава активността на някои клетки в мозъка и така хората се чувстват по-спокойни.

Пасифлората може да се консумира по няколко начина - като чай, във вид на течен екстракт или пък в различни разтвори. Не се препоръчва за деца или за жени, които са бременни или кърмещи. Но все пак, консултирайте се с личния си лекар, преди да консумирате билката, особено ако приемате други лекарства.

Масаж

Всички обичат масажи. Но знаете ли, че е бил използван като средство за справяне със стреса в продължение на хиляди години? Исторически погледнато, китайският масаж се използва, за да отвори блокираните енергийни канали, с цел да се подобри здравето. А пък Хипократ, "бащата на западната медицина," използвал масажите за физическо лечение.

В днешно време хората прибягват към масажите, за да разпуснат от напрежението, да намалят болките в мускулите или пък за подобряване на кръвообращението, което пък от своя страна може да направи чудеса с ума ни.

Медитация

Медитация отнема от 15 до 30 минути на ден. Така, този вид терапия срещу стреса е напълно осъществима, дори и за ангажираните с многобройни задачи хора. И най-вече – не струва нищо, защото единственото, от което се нуждаем, за да медитираме, е нашият собствен ум.

Просто отделете малко време на спокойствие и тишина и нека мислите ви останат свободни и просто дишайте съсредоточено. Тези 15 минутки на релакс могат да окажат невероятни резултати върху човек и стресът да изчезне напълно.

Упражнения

Дали ще заложите на йогата, Тай Чи или пък просто ще потичате – ефектът върху стресирания човек е същият като с медитацията, защото докато се упражняват, хората остават насаме със себе си и мислите си. Освен това упражненията ускоряват освобождаването на ендорфини в мозъка, които пък от своя страна подобряват настроението ни.

Организирайте живота си

Организацията е едно чудесно качество, тъй като човек оставя доволен от свършеното и изпитва чувство на контрол и спокойствие.

Ако сте от хората, които непрекъснато тичат по различни задачи и нямате време за нищо, може просто да си направите списък, така че да не забравяне какво ви предстои. Ако се чувствате нервен дори и в собствения си дом, просто подредете всичко наново.

Яжте здравословно

Нездравословната храна може да ни депресира – за това преосмислете диетата си. Пълнозърнестите храни и протеините могат да подобрят значително настроението ни и ще ни дадат, освен това енергия, за да се справяме с всичко, което се изпречи на пътя ни през деня. Храните, които са особено ефективни срещу стресираното ежедневие включват боровинки, сьомга и бадеми.

Също така, забравете за кафето. Изследванията са доказали, че чаша кафе на ден може да е много полезна за здравето, но прекаляването с кофеиновата напитка може да ни донесе само неприятности. Големите дози кафе могат да ни направят нервни и тревожни, което в крайна сметка допълнително ще ни стресира.

Ограничете Интернета и използването на мобилни телефони

Изключете, изключете, изключете – всичко – Интернет, телефоните, кабелната. Част от проблема с намаляване на стреса в днешния живот е, че хората никога не са в състояние да се предпазят от стреса. Особено важно е да се ограничат всички електронни уреди преди заспиване, тъй като това може да донесе само проблеми със съня.

Витамин B

Витамините помагат за правилното функциониране на мозъка и нервната система, както и срещу умората. Ако в организма липсва витамин B, човек става раздразнителен, депресиран и изпада в пълна апатия. Затова трябва да се увеличи консумацията на храни като зародишите и триците от зърнени култури, боба, граха, ядките, черния дроб, яйцата и млечните продукти.

Ароматерапия

В някои случаи, вдишването на определени аромати има незабавен ефект за намаляване на стреса чрез повишаване на настроението, намаляване на тревожността и подпомагане на фокуса и концентрацията. Експертите казват, че това е така, защото миризмите могат да стимулират лимбичната система, което от своя страна отделя химикали, които влияят върху мозъка, за насърчаване на чувство на релаксация, спокойствие, любов и вълнение. Популярните масла, предназначени за намаляване на стреса и умствената умора, включват лавандула, кипарис и розмарин.

Сън

Сънят е най-важният естествен враг на стреса от всички изброени дотук. Липсата на сън прави хората ексцентрични, раздразнителни и... стресирани. Прекаляването със съня пък може да ни направи мудни и още по-депресирани. Затова - опитайте се да намерите правилния баланс за себе си, така че да се чувствате добре отпочинали и готови за деня.

Създайте си навици за лягане в определено време през деня, избягвайте упражненията 3 часа преди лягане, вземете си гореща вана преди сън – всичко това ще ви помогне да спите добре. Някои хора могат да наблегнат на определени храни, които съдържат мелатонин – хормон, който отговаря за съня. Все пак, избягвайте да се тъпчете с храна преди лягане, защото може да нарушите храносмилането си и да имате киселини. Това от своя страна ще наруши и пълноценността на съня ви.