След лятото организмът ни има нужда от още време, за да се пренастрои към зимен режим.
Именно заради това често боледуваме. Вижте няколко изпитани начина за укрепване на имунитета.
- Пийте витамин С - необходим е за стимулирането на защитните сили на организма. Неговият недостиг неизбежно води до податливост на заболяване. Много витамин С се съдържа в цитрусовите плодове, кивито, червения пипер, пресните плодове и зеленчуци.
Ако вие или вашият лекар прецените, приемайте допълнително мултивитамини или витамин С на таблетки. Други важни за имунитета витамини са тези от групата В, които се съдържат най-вече в месото, рибата, яйцата.
- Доверете се на солената вода - спреят с морска вода се използва при лечението на хрема, но е полезен и за профилактиката на настинка, простудни и вирусни заболявания.
Вирусите, предизвикващи простудни заболявания, са силно заразни и се предават най-често чрез ръцете. Най-лесно е да се заразите на местата, където се струпват или преминават много хора. Вирусите живеят с часове върху повърхността на предметите. Достатъчно е да прилепите мръсната си ръка до носа и да вдишате, за да се заразите.
- Приемайте достатъчно желязо - в противен случай вашите клетки ще страдат и от недостиг на кислород, а това забави обмяната на веществата. Недостигът на желязо се проявява под формата на повишена умора, бледност и отпадналост.
Консумирайте повече риба, яйца, птиче и тъмно месо.
Известно е, че умореният и отпаднал организъм трудно може да противостои на заболяванията
- Ехинацея - полезните свойства на това растение, признато за имуностимулант, са отдавна доказани и проверени. Ехинацеята повишава съпротивителните сили на организма към респираторните инфекции, в това число и към грипа.
Препоръчва се растението да се приема в продължение на 10 дни всеки месец, а през зимните месеци или при грипна епидемия – в продължение на 20 дни. Ехинацеята се приема на капки (по 50 капки 3 пъти дневно) или на таблетки (по 325 мг всеки ден), пише ezine.bg.