Автор
Woman.bg

Избягвайте тестените изделия, увеличават риска от рак на гърдата

Консумацията на тестени изделия, хляб и картофи може да увеличи риска от рецидив на рака на гърдата, сочат резултатите от изследване, цитирани от в-к "Дейли мейл".

То показва, че жени, които са били засегнати от рак на гърдата и приемат храни, богати на скорбяла, са с по-голям риск от развитие на нови тумори, в сравнение с онези, които са намалили приема на подобни храни.

Изследователите не могат да обяснят защо това е така, но смятат, че увеличеното ниво на инсулина, предизвикано от рафинираните въглехидрати, може би стимулира растежа на ракови клетки.

Екип от Калифорнийския университет в Сан Диего 12 месеца изследвал хранителния режим на 2651 жени, които са били засегнати от рак на гърдата.

Изследователите установили, че въглехидратите, и по-специално скорбялата, по принцип са свързани с риск от развитие на тумори.

Нивото на рецидивите на рака на гърдата било 14.2-процентно сред жените, които увеличили приема на скорбяла, и 9.7-процентно сред онези, които го намалили, съобщава БНР.

Жените, които са били засегнати от рак на гърдата и една година консумират храни, богати на скорбяла, са с по-голям риск от рецидив на заболяването, заяви ръководителката на изследването Дженифър Емънд.

Резултатите от изследването бяха представени на симпозиум за борбата с рака на гърдата в Сан Антонио, Тексас.