Редовното ядене на картофи помага за смъкването на високото кръвно налягане, откриха учените.

Противно на общоприетото схващане, че картофите са богати на въглехидрати и вредни за здравето, учените доказаха, че това не е така.

Една или две порции картофи дневно помагат за намаляване на високо кръвно налягане, без да причиняват наддаване на тегло.

Проучването е проведено върху група жени с наднормено тегло и високо кръвно. За известно време те били помолени да ядат картофи, но не пържени, а варени или задушени, или приготвени в микровълнова фурна без масло.

При споменаването на картофи повече жени се досещат за излишни килограми, заради многото въглехидрати и калории в тях. В действителност, ако не се пържат, тези зеленчуци съдържат много полезни хранителни вещества, като дори могат да се конкурират с броколи, спанак и брюкселско зеле.