Авокадото е един от най-полезните хранителни продукти, доказаха американски учени, опровергавайки досегашните данни за него.
Много често в обществото съществува предвзето отношение към една или друга храна, което трудно може да бъде опровергано. От подобно негативно отношение страда и авокадото. Доскоро се смяташе, че този плод е изключително богат на мазнини и калории, но това далеч не е така.
Мазнините, които се съдържат от авокадото, са полезни. Те съдействат за изработването на т.нар. добър холестерин.
Въпреки своя цвят, плодът е богат на каротин: алфа-каротин, бета-каротин и лютеин. Всички те предпазват очите. Авокадото е богато и на витамините С и Е, селен, цинк, омега-3 киселини, които надеждно защитават организма от появата на възпалителни процеси, съобщава БГНЕС.