Кивито (Actinidia deliciosa) е вид покритосеменни растения от род Актинидия (Actinidia). "Кръстено" е на националната и гербова птица на Нова Зеландия.

От там растението е пренесено в Южна Америка и Курилските острови. По-късно е аклиматизирано в Европа, включително и в България.

У нас този плод е внесен от Франция преди малко повече от десетина години и засега се отглежда в някои сортово-изпитателни станции предимно в по-топлите райони на страната. Иначе се отглежда много добре и в Китай и страните от Далечния Изток.

Кивито представлява дървообразен висок храст - многогодишна лиана, достигаща до 20 метра, с много едри (15-20 см), красиви листа, опадащи през есента.

Актинидията е двудомно еднополово растение - има мъжки и женски, които се опрашват от пчелите и вятъра.

Цъфти през юни, плодовете узряват в края на октомври и са готови за ядене през декември. Те са цилиндрично закръглени, тежат от 50 до 100 грама.

Дивите видове на кивито са много. Само два са културните сортове - Actinidia chinensis и Actinidia deliciosa, предназначени за консумация в прясно състояние. Те имат кафява, мека, мъхеста обвивка и тревистозелена, сочна и мека сърцевина. Около нея са разположени дребни черни семки, които са изключително богати на витамини.

Плодовете приличат по големина и форма на дребни картофи. През ХIХ век диви форми попадат в Нова Зеландия и стават основа на днешните сортове. Днес най-много от тези плодове произвеждат Нова Зеландия и Чили - 270 000-280 000 тона годишно.

Кивито е капризно и взискателно растение, чието отглеждане изисква редовно напояване и висока влажност на въздуха. Предпочита западно изложение. Лекото засенчване му действа добре. Изисква почва с лек механичен състав, без варовик.

Когато е в покой, понася температури до минус 30 градуса. Размножава се най-лесно и най-бързо чрез вкореняване на зелени и зрели резници.

Хранителен състав

В 100 грама от този екзотичен плод се съдържат 49 килокалории, 0 г мазнини, 1 г белтъчини, 11 г въглехидрати и 2,6 г влакна.

Плодовете съдържат 80+% вода, 18% сухо вещество, в което 9-12% захари, 1% киселини, 1,6% протеини, над 300 мг витамин С.

В състава му влизат също и витамин В1, витамин А, ензимът актиния или актинидин (който помага за смилане на месото), минерални соли на калия, фосфор, калций, хлор, сяра, магнезий, натрий, желязо и др.

Здравословни ползи

Кивито се нарича от източните народи “плод на здравето” поради сравнително високото съдържание на витамини. Някои го наричат "витаминна бомба", а причината за това се крие в съдържанието на различни ценни вещества под кората на зеления плод - захари, органични киселини, пектин, фитонциди, витамин Р и най-вече - витамин С.

Кивито е изключително богато на този витамин – съдържа повече от всеки друг цитрусов плод и и в него има 8-10 пъти повече витамин С, отколкото в лимона.

Не бива да се отминава и съдържанието в него на калий, калций, целулоза, натрий, магнезий и желязо. Всичко изброено дотук предполага лечебни качества.

Препоръчва се при изтощение и слабост, след прекарани тежки инфекциозни заболявания, при физическо и умствено претоварване, при проблеми с храносмилането и лениви черва.

Особено полезен е сокът като профилактично средство за повишаване на защитните сили на организма към простудни заболявания и инфекции. Ето защо приемането му е много подходящо през зимните месеци, когато организмът отслабва като цяло. Кивито помага при много болести, свързани с кръвотечения, заразни заболявания, простуда, грип, пневмония, анемии, инфекции.

Плодът е много подходящ за хора, претърпели операции, при които раните трудно зарастват или пък са с тежки фрактури на костите.

Благодарение на способността си да "изгаря" мастните натрупвания в артериите и по този начин да снижава риска от образуването на тромби, кивито може да допринесе много в борбата със сърдечно-съдовите заболявания.

Благодарение на високото съдържание на витамин С и ценния си минерален състав, то е мощен имуностимулатор, силен антиоксидант, ензимен кофактор, необходим за протичането на нормалните метаболитни функции в организма, с роля за образуването на колаген, т.е. за възстановяването на съединителната тъкан.

Здравословни рискове

С идването на лятото изобилието от плодове и зеленчуци става все по-голямо. Хората наблягат повече на салатите и ароматните подправки.

Всички те обаче, освен полезни, могат да се окажат и вредни за здравето. Причината е, че немалко хора са алергични към някои от тях.

Целината и кивито са най-честите причинители на алергични реакции сред подправките и плодовете. Кивито може да доведе от лека до изключително тежка алергична реакция.

Вкусният плод може да е особено опасен за децата. Сред възрастните обикновено реакция се получава при хора, които са чувствителни към полените на брезата. Причината е, че в кивито и семената на дърветата има еднакви алергени.

При голяма консумация на киви може да се развие алергична реакция, характеризираща се със силен сърбеж в устната кухина, подуване на устните, оток на лигавицата на глътката, а оттук и затруднено дишане и задушаване.

Варенето и печенето на плодовете и зеленчуците намаляват алергичните им възможности. Степента на узряване също има значение - колкото по-узрели са плодовете, толкова по-голяма е възможността да възникнат проблеми.

Интересно е да се знае, че повечето болни с алергия към латекса имат и прояви на кръстосана алергия към някои хранителни продукти, сред които и киви, банани, кестени, авокадо и домати.

Един добър помощник по време на диета

Един от най-големите плюсове на кивито е, че е нискокалорично. Можем без угризения да го отнесем към храните с "отрицателни калории", при чието усвояване организмът губи повече калории, отколкото получава.

Кивито е превъзходен плод за тези, които спазват диета, тъй като е беден на калории и лесносмилаем от организма. За отличните диетични му свойства допринася съдържанието на ензима актинидин, който е много благоприятен за разграждането на усвоеното от организма месо, особено червеното.

Редовното консумиране на киви определено може да помогне за вашето вталяване. Освен това така ще се възползвате от богатото му съдържание на минерали и витамини, които са изключително полезни за здравето на всеки.

Източник: bb-team.org