Или обичате острия вкус на кивито, или не. Сочните мъхести плодове обаче не са само предпочитана украса за торти и кремове...

Добрата новина за любителите на екзотичния плод е, че зад странния вид се крие богат източник на полезни минерали и витамини.

Кивито съдържа забележително количество витамин А, С и Е. Витамин С е водно-разтворим антиоксидант, който предпазва организма от свободните радикали, сърдечно-съдови заболявания, рак и дори затлъстяване.

Витамин Е има подобен ефект, но е мастно-разтворим и по този начин допълва витамин C в своята функция. Кивито съдържа тези витамини в големи количества, които предпазват организма от множество външни фактори.

Диетичните фибри в кивито помагат при болести като диабет (чрез контролиране на нивата на захарта) и рак на дебелото черво (чрез свързване с влакната на токсичните съединения в дебелото черво).

Високото съдържание на фибри в кивито може да помогне още и за намаляване на нивата на холестерола.

Лекарите препоръчват на пациентите със сърдечно заболяване да консумират всеки ден от зеления плод, за да избегнат втори инфаркт, пишат от health.bg

Ето кратък списък с някои от ползите на кивито:

- Предотвратява астма

- Предпазва от хрипове и кашлица, особено при деца.

- Предпазва ДНК-то от мутации.

- Осигурява добро ниво на антиоксиданти и витамини.

- Предпазва от рак на дебелото черво поради високото си съдържание на фибри.

Подари си за празниците...