Нов анализ на изследване, обхванало 10 000 души, показа, че всеки от двата пола има свои собствени характеристики, като жените са по-чувствителни, топли и притеснителни от мъжете, съобщи в. "Дейли телеграф".

За мъжете са по-характерни емоционална стабилност, доминантност, осъзнаване на правилата и бдителност. Според предишното изследване разликите в характерите между мъжете и жените са малки.

Новият анализ обаче показа, че двата пола имат ясно разграничими черти, като само 18 процента от мъжете имат типично "женски" качества и обратното.

Мъжете и жените са с приблизително еднакви резултати на теста 16PF5, който се използва често за определяне на личностните характеристики. Анализирайки средните разлики при мъжете и жените за всеки от 15-те показателя на теста, учените от университета на Манчестър установиха, че общото между двата пола е по-малко, отколкото се смяташе досега.

Мъжете са с по-високи показатели в някои области, а жените в други, нищо че, погледнато усреднено, разликите намаляват. Новият труд "ясно отхвърля идеята, че има само малки разлики в характерите между мъжете и жените" - категорични са учените. Изследването може да обясни защо в някои професии, като инженерните науки, преобладава един от половете.