Брюкселското зеле е кръстено на столицата на Белгия, където се предполага, че са започнали да го отглеждат за първи път.
Представлява малки зелки и принадлежи към семейството на зелето.
Брюкселското зеле влиза в основния състав на европейските кухни поради високото наличие на витамин С. От него се приготвят супи, гарнитури, предястия, сосове, салати.
Вижте една идея за вкусна гарнитура с брюкселско зеле и червен лук.
Необходими продукти:
1 кг прясно брюкселско зеле
1 глава червен лук, разрязан на четвъртини и след това нарязан на тънко
3 супени лъжици зехтин
1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка сол
1 / 4 чаена лъжичка пипер
1 супена лъжица бял балсамов оцет
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната до 190 градуса по Целзий.
2. В голяма купа смесете зелето, лука, зехтина, захарта, солта и пипера.
3. Изсипете в тавичка и печете около 35 минути. Разбъркайте към 15-тата минута.
4. Сервирайте и овкусете с оцет.
)