Необходими продукти:
750 г грах
1 едра глава кромид лук
3 стръка мента (може и сушена)
30 г масло
600 мл пилешки бульон
1 ч.чаша течна сметана (може и прясно мляко)
Сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
1. Лукът се почиства и се нарязва на ситно.
2. Маслото се поставя в тенджера с дебело дъно, добавя се лукът и се запържва до омекване и прозрачност.
3. Добавят се зеленият грах и нарязаната на дребно мента.
4. Оставя се на тих огън да се задуши, като се разбърква леко.
5. Когато грахът омекне добре, съдът се отдръпва от огъня и се оставя супата да изстине.
6. С пасатор се разбиват зеленчуците до получаване на еднородна смес.
7. Долива се разтвореният пилешки бульон и отново се разбърква добре.
8. Добавя се течната сметана (млякото) и на много слаб огън супата се вари още 5 минути.
9. Овкусява се със сол и черен пипер.
Могат да се добавят и крутони по желание.
Последно от woman.bg