Стресирани сме от лудата свекърва, уморителните проби на роклята и натруфените традиции и ритуали, докато планираме сватбата си?

Тези осем странни сватбени ритуала от цял свят ще ни накарат да сме благодарни, че най-лошото нещо, което ще ни се наложи да гледаме, е как пияните кумове танцуват около петела.

Северно Борнео

Меденият месец трябва да е посветен на почивката и приятното прекарване на младоженците заедно, но едва ли това важи и за членовете на общността тидонг в Северно Борнео, пише tia.bg. Защо ли? Защото на младоженците не им е позволено да използват банята в продължение на три дни и нощи след сватбата. Точно така, без изключения! За да се уверят, че правилата ще бъдат спазени, роднините често се редуват да пазят вратата. Твърди се, че този ритуал е предпазна мярка, за да може двойката да се радва на дълъг и щастлив живот с много деца, което до някъде е логично. Ако можем да прекараме 72 часа чисто мъчение заедно, значи можем да преживеем всичко.

Украйна

Песимизъм ли? Визирайки очакваната възможност от развод в бъдещето, традиционалистите сред украинците преждевременно си отмъщават на сватовниците си като погребват техен портрет или статуя по време на сватбената си церемония.

Шотландия

Планирането на моминското парти, даването на съвети и носенето на шлейфа на булчинската рокля са част от задълженията на шаферките. Но в Шотландия колкото по-отдадени са приятелките на булката, толкова повече боклук ще изсипят на главата й. Буквално. Преди сватбата булките биват атакувани и поливани с вкиснато мляко, мъртва риба, развалена храна, катран и пера (общо взето с всичко, което може да се открие в мръсен контейнер) и накрая биват отвлечени за алкохолна нощ. Смисълът на тази стара традиция, наречена „очерняне на булката”, е да подготви младоженката за всички потенциални унижения или проблеми, пред които може да се изправи по време на брака си.

Маркизки острови

На Маркизките острови също можете да станете свидетели на потресаващ сватбен ритуал. Традицията там повелява на края на сватбеното тържество булката и младоженецът да се разходят по приятелите и роднините си. Буквално – всички лягат на пода и създават „човешки килим”, по който двойката трябва да мине, за да стигне до вратата и да потегли към медения си месец.

Южна Африка

Това вече е ритуал, който вероятно много модерни семейства биха искали да спазват. В Южна Африка омразата е добра стара семейна традиция. По време на сватбената церемония, гостите от страната на младоженеца и тези от страната на булката се обиждат едни други като всеки път следващата обида трябва да бъде по-тежка от предишната.

Китай

Много от нас плачат по сватбите, нека си го признаем. В Китай обаче всяка жена го прави. Според една странна традиция, булката трябва доброволно да започне да плаче 1 месец преди сватбата си. С напредването на времето майка й, баба й, лелите и сестрите й също се присъединяват към фестивала на плача. На сватбения си ден пък булката трябва да изпее „плачевна брачна песен” и всички гости я съдят спрямо това колко красиво е успяла да изпълни този ритуал.

Индия

В Индия някои хора вярват, че, ако едно момиче се роди с поникнало зъбче, значи е прокълнато и ще има много лош късмет през живота си. Тя може да се спаси от лошата си поличба, само ако се омъжи за животно (обикновено куче или козел).

Мавритания

Диетата и тренировъчната програма преди сватбата са нещо почти задължително в наши дни. В северозападна Африка обаче колкото по-голяма е булката, толкова по-добре. За да покаже колко е известен, всеки мъж в тази част на света трябва да има дебела съпруга. Гънките по корема, стриите и стърчащите бедра на жената са доказателства, че мъжът е достатъчно богат, за да я задоволява. В ритуал, наречен „лебло”, момичетата на възраст от 5 до 15 години се изпращат в „дебеларници” и насила започват да се хранят с хиляди калории (почти четири пъти повече от калориите, които един мъж-бодибилдър консумира на ден!), за да наддадат бързо тегло и да станат желани партньорки за брак. Но не, това не е събиране по женски със сладолед и сладки приказки – ритуалът е сериозен. Жените често са бити, ако откажат да ядат, а много от тях развиват здравословни проблеми, които произлизат от затлъстяването.