Днешно време авокадо можете да намерите във всеки един супермаркет.
У нас обаче малцина включват авокадо в ежедневното си меню, повечето си купуват този вълшебен плод доста рядко. А това е голяма грешка. Авокадото е много питателно, приятно на вкус (с маслено-орехов вкус) и има удивително нежна консистенция (ако е узряло). Отличава се и с ниска алергенност.
Точно затова във Великобритания пюрето от авокадо се препоръчва като първа твърда храна за кърмачета (авокадото се обелва, намачква и смесва с майчино мляко).
Какво трябва да знаете за авокадото?
Авокадото се яде само сурово. При термична обработка то потъмнява и придобива горчив вкус. За да извлечете костилката, без да повредите плода, трябва да:
- разрежете авокадото надлъжно;
- завъртите една от половинките около оста й, сякаш отваряте капачка на винт;
- свалите горната половинка;
- извадите костилката.
Авокадото практически не съдържа захари и включва в състава си много малко белтъчини. За сметка на това е изключително богато на мазнини (около 30 гр. на един плод), без да съдържа никакъв холестерин. Богато е и на витамин Е, който е много полезен за човешкото репродуктивно здраве. Бременните трябва да знаят, че този витамин е необходим на организма като профилактика срещу спонтанен аборт и схващания в краката. Витамин Е стимулира и процесите на снабдяване с кислород на всички органи и увеличава потенциала на белите дробове.
Наред с С витамин Е е и силен антиоксидант, повишаващ устойчивостта на клетките към вредното въздействие на околната среда. Друга причина да консумирате редовно авокадо е обилното съдържание на витамин F. Той не е просто витамин, а цял комплекс от ненаситени мазни киселини – ленолева, леноленова и арахиднова. Най-важната от тях е линолевата, защото при достатъчното й наличие в организма другите две се синтезират от нея. Витамин F се грижи за здравия вид на кожата и косата, влияе на активността на жлезите с вътрешна секреция и подобрява самочувствието.
Самото авокадо съдържа много малко калций, но мазните киселини спомагат целият поет с храната калций от други продукти да бъде усвоен успешно.
Имено на мазнините се дължи калоричността на авокадото. Но тези калории не бива да ви плашат, защото те не спомагат, а напротив – възпрепятстват натрупването на тлъстини, изгаряйки излишните наситени мазнини.
Авокадото има и разнообразен минерален състав – съдържа калий, магнезий и ценни микроелементи.
Как се готви авокадо
От авокадо често се правят салати, особено с червена риба и скариди, сандвичи и студени ордьоври (например гуакамоле), в които се цени заради меката си и сочна текстура. Авокадото обикновено се подправя с лимонов сок, който предотвратява окисляването му.
Леки и полезни салати от авокадо
Салата от авокадо с плодове и орехи
Подредете върху лист маруля нарязано на парчета обелено авокадо и една нарязана круша.
Отгоре поръсете със счукани орехи (50 гр.). Направете дресинг от 1 супена лъжица лимонов сок, 50 мл. ябълков сок и 2 супени лъжици зехтин.
В дресинга можете да добавите и подправки по ваш вкус. Тази салата едва ли ще задоволи очакванията на гладен мъжкар, но за една дама на диета е идеална.
Салата от авокадо с риба
Нарежете на тънко филе от сьомга (200 гр.) и авокадо (1 плод). Нарежете две пресни краставици на кубчета. Накъсайте три листа маруля и ги добавете в салатата заедно с накълцан магданоз и копър. Направете дресинг от 2 супени лъжици майонеза, сок от 1/2 лимон, сос „Табаско“ и сол на вкус. Украсете порциите със зелени подправки и резени лимон.
Авокадото понякога се използва и като козметично средство. Най-простата маска за лице с авокадо се прави по следния начин: намачкайте половин обелено авокадо, добавете 1 чаена лъжица зехтин или ленено масло, намажете на лицето и оставете да действа 15-20 минути. Маската се измива с топла вода и е особено полезна при лющеща се кожа.