Тиквата е цар по отношение на здравословните си свойства.

С ниско съдържание на калории, но пълни с антиоксиданти, фибри, витамини С и Е, калий и магнезий, тиквите подкрепят имунната система, подпомагат сърдечното здраве, понижават болките в ставите, поправят кожните проблеми, подобряват здравето на очите, борят се с рака и помагат за отслабването.

Рецепта за тиква с чили

Необходими продукти:

1 консерва черен фасул
1 консерва петнист фасул
2 чаши варена тиква
1 консерва нарязани домати
1 глава лук
зехтин
1 малка консерва нарязани зелени люти чушлета
2 скилидки чесън
1/4 ч.л. кимион
1 ч.л. чили на прах
1 нарязана чушка
сол и пипер на вкус

За топинга с авокадо:

1 домат
1 аводако
1/4 чаша листа от кориандър
1/4 чаша накълцан лук
1 с.л. лимонов сок
сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Сипваме малко зехтин в голяма тенджера за супа и добавяме нарязания лук и червената чушка. Оставяме ги на слаб огън, докато се карамелизират. Прибавяме накълцания чесън и оставяме около минута да ври. Слагаме и останалите съставки и оставяме цялата смес да къкри поне 20 минути.

Отделно нарязваме домата, авокадото, лука и кориандъра за топинга, пише tia.bg. Слагаме съставките в купа, добавяме лимоновия сок, сол и пипер на вкус и разбъркваме добре.

Горещото чили се сервира с лъжица топинг от авокадо отгоре.