Специфичният вкус на целината е добър партньор на синьото сирене, чиято пикантност в тази супа е лесно укротена с малко запечени орехи.
Необходими продукти за 4 порции
2 с. л. масло
1 глава лук, ситно нарязана
1 стрък праз, нарязан на кръгчета
1 глава целина, нарязана на малки кубчета
2 с. л. брашно
300 мл прясно мляко
1 кубче зеленчуков бульон
100 г натрошено синьо сирене
3 с. л. запечени орехови ядки
½ ч. ч. кисело мляко
Начин на приготвяне
1.Маслото се сгорещява и в него се слагат лукът, празът и целината. Разбъркват се на умерен огън 5-6 мин. Слага се брашното, разбърква се и се наливат горещото мляко и 300 мл вряща вода.
2.Натрошава се кубчето зеленчуков бульон. Когато всичко поври 5-6 мин., огънят се намалява и се слагат сиренето и орехите. Разбърква се, докато сиренето се стопи.
3.Накрая се сипва киселото мляко и се сервира.
Източник: menumag.bg