Повечето родители са склонни да виждат в собствените си деца уникални качества. И майките, и бащите, но най-често майките, се увличат в това да хвалят наследниците си и да им приписват свръхспособности.

Обикновено обаче за обективния наблюдател те просто преувеличават някои съвсем обикновени и естествени действия и умения на детето. Всъщност, само около 5% от децата, които се раждат, независимо от дохода на семейството, възрастта и националността, са истински надарени или талантливи.

Надарените деца имат следните качества - перфектна памет, много добър речников запас, могат да се съсредоточат за дълго време; лесно усвояват информация; те са наблюдателни и любознателни; непрекъснато проявяват интерес към различни въпроси; рано проявяват съпричастност към други хора.

Те обичат книгите, много енергични, настойчиви и жизнени деца са; почти винаги се опитват да довеждат нещата до съвършенство; предпочитат да играят с по-големи от тях деца; имат развито чувство за хумор; използват познатите предмети по нетрадиционен начин; показват лидерски качества; имат добре развити социални навици.

Елизабет Вихрийска, от Асоциация "Родители", обясни, че всеки човек се ражда с поне 10 таланта, като от тях е добре да се развият поне три. Децата, които много се отличават и съответно са развили повече от три свои дарби, срещат трудности при комуникация с връстници, нещо, което при другите малчугани липсва. Те, за сметка на това обаче, общуват прекрасно с по-възрастни от тях.

Много често генийчитета остават изолирани в социалната среда, тъй като те явно се отличават и получават повече внимание. Ако едно такова дете е с много силно развита творческа дарба, по-лесно се приобщават.

Често обаче това кой талант ще избере детето много зависи от амбицията на родителите, което, според специалисти, не е правилно. Малчуганите трябва да се насочват, но не и да им се налагат определени идеи за развитие, съветва ТВ7.

Вихрийска посочи един много ключов аспект от тази тема. Днешните деца много често влизат в ролята на учители на своите родители, нещо, което в миналото не се е наблюдавало по същия начин. Новото поколение, по нейните думи, е наистина уникално.

Източник: dete.bg