Лютите чушки са ключът към здраво сърце, установиха учени от Хонконг. Те откриха, че съставките, които придават лютивината на чушките, понижават високото кръвно налягане и холестерола.
Лютите чушки имат голям потенциал да предпазват от сърдечни заболявания, които убиват най-много хора в развитите страни.
Изследването, осъществено от Китайския университет в Хонконг, било насочено към група вещества, известни като капсаициноиди, които придават лютивината на чушките, предаде БГНЕС.
"Изследването ни увеличава и разширява познанието за това как веществата в лютите чушки помагат за подобряването на сърдечното здраве. Сега имаме по-ясна и подробна представа за въздействието им върху гените и други механизми, които влияят на холестерола и на здравето на кръвоносните съдове. Нашето изследване е едно от първите, предоставящи подобна информация", заяви д-р Чжън Юй Чън, който ръководил проучването.
За целите на изследването учените подложили две групи хамстери на високохолестеролна диета, след което дали на едната група храна с вариращи количества капсаициноиди. След това те анализирали последиците. Било установено, че лютивите вещества понижавали нивата на лошия холестерол, като намалили натрупването на холестерол в тялото и увеличили разграждането и отделянето му.
Те също така блокирали действието на ген, който кара артериите да се свиват, ограничавайки притока на кръв към сърцето и другите органи. Благодарение на блокирането му, мускулите се отпускали и се разширявали и това позволявало притока на повече кръв.
"Стигнахме до заключението, че капсаициноидите са благоприятни за подобряването на редица фактори, свързани със сърдечното здраве и нормалното кръвно налягане. Но не препоръчваме на хората да ядат голямо количество люти чушки. Добрата диета е въпрос на баланс. И помнете, лютите чушки не са заместител на предписаните лекарства с доказано благоприятно въздействие. Но те могат да са добра добавка за любителите на лютото", заяви д-р Чън.