Ако си мислим, че многото пари или успешният брак ще ни направят щастливи, може би трябва да помислим отново.

Изследванията показват, че нито едно от тези неща не правят хората щастливи. Всъщност всички доказателства сочат, че щастието е минимално свързано с другите хора или обстоятелствата, в които попадаме.

Според изследването, проведено от Университета Куинсланд, разведените, овдовелите или жените, които никога не са се омъжвали, и вече са над 60-годишна възраст са по-щастливи от омъжените жени на същата възраст.

Тези факти противоречат коренно на предходни изследвания, според които омъжените жени са по-щастливи. Основната разлика привидно е в това, че по-възрастните необвързани дами имат активен живот и поддържат повече социални контакти.

Медицинските проучвания сочат, че щастието е полезно за здравето ни. Отразява се благоприятно на сърцето, изгражда силна имунна система и осигурява позитивна визия на живота, което позволява на хората да се справят по-добре с множеството разочарования и изненади, пишат от zdrave.bg

Има множество препоръчвани подходи за подобряване на настроението - от повишаването на нивата на серотонина, през правенето на повече упражнения и яденето на шоколад, та до приемането на хранителни добавки като жълт кантарион и витамин В комплекс. Без съмнение всички тези методи допринасят за цялостното ниво на благополучие, но дълготрайното усещане за щастие не се крие в никое от тези решения.

Професорите по психология Дейвид Майърс и Едуард Дийнър са установили, че, макар че хората си мислят, че парите ще ги направят щастливи, това не се случва. Например личните приходи на средностатистическия американец са се увеличили над 2 пъти от 1960 до 1990 г., но процентът на хората, описващи себе си като щастливи, е намалял.

Всъщност нематериалните неща са тези, които правят хората щастливи. Иронията е в това, че повечето от нас прекарват цялото си време в опити да спечелят повече пари и не оставят достатъчно време за нещата, които наистина ги правят щастливи.

А кои са те? Ето списъкът с необходимите „продукти” в рецептата за щастие:

- Значими взаимоотношения с околните;
- Удовлетворяваща работа;
- Добро здраве;
- Хубав семеен живот;
- Чувството, че някой ни цени/обича;
- Способността да се наслаждаваме на музиката/спорта/хобитата си.

Щастливи ли сме? Сякаш добрите доктори ни предизвикват да погледнем горния списък и да оценим живота си по него. Много малко от нас имат едновременно добри взаимоотношения с околните, страхотна работа и фантастична връзка със семейството си.

Правилният подход е да започнем с нещо малко и да видим какво можем да променим. Може би всичко, което трябва да направим, е да звъннем няколко телефона, да изпратим автобиографията си или да се грижим по-добре за себе си. Нека се извиним на някого, да изведем приятел на обяд, да купим сладолед на дете. Да дадем нещо малко от себе си.

Звучи твърде лесно, нали? Но може би си струва да опитаме.