Автор
Woman.bg

Мъжете със среден ръст имат най-много деца

Жените може да мечтаят за висок и тъмнокос красавец, но в крайна сметка мъжете със среден ръст имат най-много деца, съобщи Би Би Си.

Учени от университета на Гронинген анализираха данни за американските мъже и установиха, че най-голям репродуктивен успех имат тези с ръст 1,78 м. Те имат средно повече от две и половина деца. Вероятно по-голямото им потомство се дължи на факта, че се женят по-рано. Според предишни изследвания жените предпочитат по-високите мъже.

В западните общества се мисли, че именно тези мъже имат най-много деца, каза Герт Стълп. Той анализира предишни трудове на тази тема, както и нови данни от изследване в Уисконсин, проследило 50 години хора, завършили училище през 1957 г. Данните са за 3578 мъже.

Най-много деца - 2,57 имат мъжете с ръст 177,79 см. Мъжете с 6 см по-високи или по-ниски имат средно 2,52 деца. Разлика с още 6 см намалява децата до средно 2,36.

Учените признават обаче, че ефектът от ръста е скромен. Той е почти три пъти по-малък от ефекта на доходите и 4,5 пъти по-малък от ефекта на образованието, пишат от actualno.com