Автор
Woman.bg

Е-тата - какво съдържат хранителните добавки (II част)

Хранителните добавки винаги са били доста скъпи – подправките, докарани в Европа от арабските страни и Америка през средновековието са били просто безценни и са запазвали продуктите в добро състояние за продължително време.

Днес тези подправки са заменени от цяла плеяда химически вещества, всяко от които е отбелязано с буквата „Е“ отпред. Какво се крие под тези обозначения?

Всички описани по-долу хранителни добавки са разпределени в отделни групи. Въпросната класификационна система е приета по целия свят за повече удобство.

Продължение…

Стабилизатори, сгъстители, емулгатори (Е400-Е499)

Под тези три плашещи думички се крият много интересни хранителни добавки. Но за какво са нужни те?

Ако консервантът забавя работата на микроорганизмите, то стабилизаторът прави съотношението им подходящо за запазване на продукта. Както има лекарства за понижаване на кръвното налягане, така има и такива за стабилизирането му. Сгъстителите служат за придаване на по-плътна структура на продукта.

Сигурно всички сте наясно какво е пектин или агар-агар. Емулгаторите пък подпомагат получаването на емулсия от несмесващи се течности. Емулгатори има маслата, майонезите, маргарина, шоколада и различните сосове.

Регулатори на слягането или набухватели (Е500-Е599)

От самото им име става ясно за какво са.

Най-разпространеният е Е500 – натриев карбонат или с други думи обикновена сода бикарбонат. Към същата група спадат и редица хлориди, карбонати и киселини (сярна, солна). Сред тези регулатори трябва да се отбележи и небезисвестния Е578 (калциев глюконат).

Ароматизатори и подобрители на вкуса (Е600-Е699)

Най-доброто за потребителя! Освен да има красив външен вид и добра консистенция, продуктът трябва също така да мирише приятно и да бъде вкусен.

За целта се ползват ароматизатори и подобрители на вкуса. Такъв е например натриевият глутамат. В природата най-много от това вещество се съдържа в сиренето пармезан.

За промишлени нужди обаче веществото не се извлича от сирене, а по химически път.

Ароматизаторите играят важна роля в живота ни. Благодарение на тях горчивите лекарства миришат сладко, а пастата за зъби мирише на мента, а не на химически прах.

Други добавки (Е700-Е799)

Други активни хранителни добавки са антибиотиците, восъкът, глазурите, подсладителите и образувателите на пяна.

Всяка една от тях е интересна по своему, но обикновено се използва само в един-два продукта.

Основни „Е-та“ си остават оцветителите, консервантите, стабилизаторите и ароматизаторите, които изпълват постоянно стомасите ни, независимо дали това ни харесва или не.