Автор
Woman.bg

Пушенето на наргиле е вредно колкото цигарите

Пушенето на наргиле е също толкова вредно за белите дробове, колкото пушенето на цигари, показва ново изследване.

Ирански учени, ръководени от Мохамад Хосеин Боскабади от университета в Мшхад, сравнили представянето и дихателните проблеми на три групи закоравели пушачи - 57 пушачи на наргиле, 30 пушачи на цигари, които всмуквали дълбоко, и 51 пушачи на цигари, които всмуквали "нормално", с тези на група от 44 непушачи.

В резултат на 2-годишното им изследване учените установили, че първите две групи били най-засегнати от проблеми като хрипове, затруднено дишане или кашлица. "Нормалните" пушачи също били засегнати, но в по-малка степен.

Затруднено дишане се наблюдавало и при 36,8% от пушачите на наргиле и при 40% от пушачите на цигари, всмуквани дълбоко, спрямо 29% при тези, които всмуквали "нормално" и 13% при непушачите.

Резултатите, публикувани в сп. "Респиролъджи", опровергават аргументите на защитниците на наргилето, които считат, че водната лула не е толкова опасна, тъй като филтрира токсините на тютюна.

Използвана традиционно в Близкия Изток и Азия, водната лула стана популярна в последните години и сред западните младежи и най-вече сред младите момичета, пише БГНЕС.