Денталното здраве на децата е в тясна зависимост с водата, която пият. Мнението изрази председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов. Той даде пример с град Кърджали, където състоянието на детските зъби е изключително тежко заради липсата на минерали и соли в питейната вода.

Д-р Миланов подчерта, че е важно да бъдат силанизирани всички постоянни зъби, тъй като те са най-податливи на лошата устна хигиена и на неправилното хранене. Силантите представляват дентален материал, който образува тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини на дъвкателните повърхности на зъбите. Поставянето на силанти създава бариера между зъба и бактериите, причиняващи кариес, поясняват експерти.

От Здравното министерство информираха, че вече се работи по национална програма за безплатно силанизиране на зъбите на деца над 6-годишна възраст. Кампанията ще започне след около месец и ще осигури добър достъп до дентална помощ на най-малките, дори на тези от тях, които живеят в отдалечените места в страната.

"Тази програма е уникална за Европа. Позната е в Скандинавските страни, но ни е трудно да се сравняваме с тях. Единствено България в Европа отделя средства и възможности за подобна реализация", обясни председателят на съсловната организация д-р Борислав Миланов, цитиран от Дарик радио.

Над 15 000 прегледа и поставяне на силанти годишно са направени през 2011 г. и 2012 г., показва статистиката. Друг проект със социална насоченост, който ще бъде реализиран тази година, ще обхване пациентите с най-лошо състояние на зъбите. Първият му етап предвижда безплатни прегледи и имплантологични консултации на 1000 пациенти. По определени критерии ще бъдат избрани 100 от тях, на които ще бъдат поставени безплатни импланти. Източник: dete.bg