Автор
Woman.bg

Стресът преди забременяване е опасен за бебето

Стресът няколко месеца преди зачеване увеличава с 53% риска от смърт на бебето през първата една година от живота му, предупреждават учени от университета на Индиана.

Ако преди и по време на бременността, майката е изправена пред шокови ситуации и изживее стресиращи събития, застрашава детето си. Това е първото изследване, което доказва, че периодът преди самото зачеване е също толкова важен, колкото и 9-те месеца на износване на плода.

В изследването участват над три милиона раждания в Швеция през последните 25 години. Регистрирани са 8000 случая на детска смъртност в този период. Около 21 000 от децата са били родени от майки, преживели смърт на близък човек шест месеца преди да разберат, че са бременни. 93 от тях починали в ранна детска възраст, пише БГНЕС.

Четете още: Lady in red – бременната Пенелопе

"Жените са склонни да пазят физическото и душевното си здраве и равновесия по време на бременността, но периода преди зачеването е също толкова важен. Едва сега започваме да разбираме как стресът влияе на бъдещите майки. Напрежението в периода на износване също така увеличава опасността от преждевременно раждане и ниско тегло на новороденото", обясниха изследователите.

Четете още: Бременната Ким по бански