Сиренето помага за намаляването на кухините в зъбите, защото неутрализира киселинната плака, установи ново изследване.

Учените открили, че млечният продукт прави устата по-алкална, което от своя страна намалява необходимостта от лечение на зъбите. Те установили още, че сиренето създава защитен слой около зъбите. Колкото по-високо е нивото на pH на повърхността на зъбите, толкова те са по-защитени от дентална ерозия, която причинява кухини и води до необходимост от пломби.

За целите на изследването, осъществено от Академията по обща стоматология в САЩ, 68 деца на възраст между 12 и 15 години били разделени на три групи. Едната група била помолена да консумира ежедневно порция чедър (английско сирене), другата група консумирала кисело мляко без захар, а третата група - чаша прясно мляко, последвана от промивка на устата.

Нивата на pH върху денталната им плака били измерени както преди експеримента, така и 10, 20 и 30 минути след него. При децата, които яли кисело мляко и пили прясно мляко, не била установена промяна на нивата на pH в устата им в нито един от интервалите, съобщи изследователят Випул Ядав. Но тези, които яли сирене, показали бързо повишаване на нивата на pH във всеки един интервал.

Учените смятат, че яденето на сирене увеличава количеството слюнка в устата, което е естественият начин на тялото да поддържа здравословни нива на pH. Освен това сиренето освобождава химически вещества, които могат да създадат защитен слой върху зъбите, който допълнително ги защитава от киселините, атакуващи емайла, пише БГНЕС.

Четете още: Ябълките пазят зъбите