Историята на училищните униформи започва в Обединеното кралство. За Великобритания униформата е част от историята на училището.

Всяко училище разполага със собствена униформа, която включва дори шапка, вратовръзка, връхна дреха и чорапи. Елитните училища имат и своя емблема, носена върху униформата. Така изглежда униформата на известното лондонско училище Хароу:

В Обединеното кралство могат да се видят и подобни на тази униформи. Учениците на училището на Christ Hospital носят такава униформа от 450 години. Оказва се, че облеклото от времето на Тюдорите се приема много добре и от съвременните деца.

Четете още: Хайде на училище: Започва новата учебна година

В Европа като цяло не обичат униформите. В Германия няма униформи и те не се възприемат добре, а във Франция политиката на училищна униформа съществува само в годините 1927-1968.

В Индия училищна униформа се изисква и се състои най-често от светла риза и по-тъмен панталон за момчетата и блуза с пола - за момичета. Цветовете на униформите са различни в различните щати. В някои училища ученическа униформа може да бъде сари в еднакъв цвят и форма за всички деца.

Разберете повече за училищните униформи в различни страни ето ТУК!!!