Раждането и отглеждането на дете е колкото вълнуващо и приятно, толкова и сериозно, и отговорно.

Независимо дали това щастие тепърва ви предстои или вече сте го изживели веднъж и искате да го усетите втори път, въпросът за размера на майчинството, което ще получавате, със сигурност ви вълнува.

Няма да се спираме на споровете дали е много една година платено майчинство в България, в сравнение с останалите страни. Ще засегнем само начина, по който се определя неговият размер.

Кой има право на майчинство

Подобно на обезщетението за безработица, на болничните за общо заболяване и др., размерът на майчинството се определя от брутното трудово възнаграждение на майката по трудов договор, т.е. от осигурителния й доход.

Право на парично обезщетение за бременност и раждане и отглеждане на малко дете имат осигурените за общо заболяване и майчинство, но само ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск.

Към датата на раждане майката трябва да е осигурена по трудово правоотношение с работодател. Като база за определяне размера на майчинството през първата година след раждането на детето се взема осигурителният доход на майката за последните 24 месеца.

Вижте как се определя размерът на майчинството в Dete.bg.



Прочети повече на: http://dete.bg/n/kak-se-opredelya-majchinstvoto.10661.html