Има ли на пазара ни качествено масло и как да го познаем?
Маслото се произвежда от мляко. За хубаво масло е необходимо и хубаво, качествено мляко. Няма да изпадаме в подробности за това как се прави масло. Само ще насочим вниманието ви към няколко факта.
Производствените разходи за добро масло в нашите условия са много високи. Добро масло за разумна сума пари, най-вероятно трябва да бъде внесено. Или ще съдържа много вещества, които намаляват цената, но ще е трудно да наречем подобен продукт качествен, пише още Bolime.net.
Как да се провери качеството на маслото в къщи?
Преди всичко обърнете внимание на цвета на маслото. Равният, наситен, приятен жълтеникав цвят се постига единствено чрез багрила. Предполага се, че колкото по-голямо е съдържанието на мазнини, толкова по-жълто трябва да бъде маслото. Това не е вярно.
Хубавото, качествено масло има съвсем лек жълт цвят, който не на всички места е равен.
Най-лесният начин да се определи качеството на маслото, е да го замразите във фризера. Ако е истинско, маслото ще се чупи, без да е необходимо да се реже.
Дръжте студеното масло на стайна температура. Колкото повече растителни мазнини има, толкова по-скоро ще стане меко.
Нормалното масло е твърдо в продължение на около половин час. Ако маслото може да се размаже лесно пет минути след като сте го изкарали от хладилника, то това най-вероятно е не е чисто масло или е маргарин.
Изрежете парче масло, сложете го в тиган. Вижте как ще се стопи. Изобилие от пяна показва твърде високо съдържание на суроватка и занижена млечна мазнина. Не използвайте това масло за готвене или печене, а само за ядене.
Натуралното масло е доста нетрайно. Ако вашият продукт е в хладилника в продължение на седмици и месеци, без да се промени като цвят и мирис, не вярвайте на опаковката, на която най-вероятно пише – без консерванти.