Мамалига е традиционно молдовско ястие, придобило голяма популярност както в Румъния и Украйна, така и у нас, след като Молдова се обявява за независима страна през 1991 година.

Приготвя се от царевично брашно. Има няколко варианта на поднасяне на вече сварената мамалига.

Според едни се поднася със заливка от червен пипер, олио и сирене. Може да се консумира и потопена в прясно мляко.

В българската кухня такъв тип приготвяне на този еквивалент на хляба се нарича качамак.

Приготвя се от царевично брашно със същата технология на сваряване на "тих" огън до постигане на гъста консистенция.

Сервира се както мамалигата с масло, сирене и червен пипер или като нарязани с конец парчета за консумация с вегетариански или други ястия.

Ето и една примерна рецепта за мамалига:

След като в подходящ съд заври 750 мл. вода, подсолена с 1 чайна лъжица сол, в нея наведнъж се изсипва 250 гр. царевично брашно, в центъра на образувалата се купчинка се мушка кръгла пръчица с дебелина около 2 см.

След 7-8 минути започвайте да бъркате със същата пръчка брашното в една посока докато брашното не се превърне в тесто и не започне да се отлепва от стените на съда.

След това се добавя 100 гр. разтопена мазнина (или 150 гр. краве масло) и 150 гр. натрошено сирене.

Готовата мамалига добре се разбърква, изсипва се в някакъв термоустойчив съд и се сервира гореща.

Също така мамалигата може да се сипе в чинии, в които ще се подава на масата, да се полее с разтопено краве масло с неголямо количество червен пипер и отгоре да се посипе с натрошено сирене или пръжки.

Много е вкусна мамалигата с кисело мляко.

ВИДЕО: