Японски учени публикуваха резултати от изследване, което ще разстрои отказалата се от млечните продукти Меган Фокс.

Оказва се, че жените, които ежедневно консумират кисело мляко, кефир и йогурт, имат по-добър естествен баланс на овлажняване на кожата, а затова тя изглежда по-свежа и млада.

Млечните продукти са неизменна част от здравословната диета. Те са източник на калций и безотказно средство за регулиране на дейността на червата, при това допълват приятно всяко едно меню. Разбира се има различни мнения за ролята на животинското мляко в живота ни – някои смятат, че то трябва да се консумира само от хора, които искат да напълнеят. Калифорнийската дерматоложка Джесика У, създала диета за красива кожа, въз основа на дългогодишния си опит е сигурна, че при проблемна кожа на лицето човек трябва да избягва прясното мляко и да яде само кисело мляко.

Четете още: Меган Фокс: Мислят ме за тъпа

Японските представи за красота може да изглеждат малко странни на европейците, но в едно мненията ни съвпадат – кожата трябва да е свежа и гладка и с приятен цвят.

Заключенията на Джесика У са потвърдени от японските учени от екипа на Хироми Кимото-Нира, които са публикували резултатите от проучването си в Journal of Dairy Science. Те са изследвали въздействието на киселомлечните продукти с пробиотици върху кожата на млади жени. Доброволките били разделени на две групи, една от които ежедневно получавала ферментирала млечна напитка (подобна на кефир), а другата – йогурт без добавки. И в двата случая млякото било подквасено с щам H61 Lactococcus lactis – пробиотична култура, намерила най-широко разпространение в Япония през последните 50 години.

Пробиотиците са полезни микроорганизми и хранителни добавки, които съдържат живи култури – обикновено бифидобактерии, лактобактерии, както и дрожди. Те имат благотворно влияние върху микрофлората, имунитета и общото здравословно състояние.

Експериментът продължил четири седмици, през които учените измервали с помощта на специални прибори нивото на овлажненост на кожата на вътрешната аст на предмишницата и на бузите. Установено е, че кожата на доброволките е станала по-еластична и овлажнена. В първата група, консумирала подобна на кефир напитка, се увеличило и отделянето на кожна мазнина на лицето. Тази информация може да помогне на хора, които страдат от суха кожа и заболявания като псориазис и невродермит, както и на онези, които се стараят да ограничат омазняването на лицето.

Доктор Хироми Кимото-Нара свързва благотворното влияние на млечните продукти върху кожата с действието на живия пробиотик, включен в състава им.

Любопитен факт – още в началото на ХХ в. млечните продукти били истинска рядкост в Япония, местните жители нямали традиция да консумират мляко, гнусили се от него или пък изпитвали суеверен ужас от бялата течност, като при това наричали презрително европейците „маслояди“.

Чак след преминаването от феодален към капиталистически строй и навлизането на западни обичаи в културата японците започнали лека-полека да свикват с този „екзотичен“ продукт и да го пробват. Оказало се обаче, че заради отсъствието на млечни продукти в менюто на предните поколения много японци имат непоносимост към лактоза и не могат да пият прясно мляко. Този проблем решават пробиотиците – частично преработената от бактерии и дрожди млечна захар се усвоява лесно и от онези хора, чийто организъм не произвежда ферменти за разграждане на лактоза. Затова киселомлечните продукти вече са част от менюто на японците.

С характерния за нацията перфекционизъм японските учени започнали да разработват различни подкваски и щамове. Например L. casei Shirota е създаден от учения от Киото Минору Широта. Подкваската е добила световна известност заради благотворното си влияние върху имунитета и състоянието на стомашно-чревния тракт.

Уви, продуктите, подквасени с L. casei Shirota са слабо разпространени на запад. Ние обаче имаме достъп до млека, подквасени с нашата родна бактерия „булгарикус“, бифидобактерии и „тибетска гъба“ (кефир). Благотворното влияние на пробиотиците е същото, независимо откъде произлизат те.

Четете още: Чарлийз Терон не се бои да остарява

Посрещни топлите месеци по-красива от всякога с продукти на L'oreal. Тях можеш да разгледаш и закупиш от Farma.bg