Никога не съм виждала София толкова пълна, колкото този уикенд - семействата водят децата си на коледен пазар, а по улиците се чуват коледни песни.

Беше мъглива неделя - мистична и красива - ден за среща със стар приятел.

Облякох червеното палто, сложих пухкавата сибирска шапка и излязох от вкъщи без очаквания. Върнах се заредена и с убеждението, че София може да бъде толкова прекрасна само един път в годината.

По пътя срещнах познат, носещ торта във формата на ангелче, купих си празничен лак за нокти в бяло и синьо, набелязах заглавие за началото на новата година - "Мед, море и Афродита".

Изпратих колета с подаръци, който бавех от няколко седмици. Купих и последните закъснели коледни изненади от списъка.

Отправих се към уречената среща и както винаги, подраних. Имах време да застана до вглъбен в работата си фотограф, търсещ перфектния ракурс. Тогава се сетих, че днес и аз мога да бъда фотограф, защото бях взела моят нов неизменен спътник в търсенето на коледния дух на София - Lenovo Phab Plus, който използвам като телефон, таблет и компютър.

Ще ви кажа няколко думи за себе си, преди да ви представя снимките, които направих в онзи прекрасен ден и преоткрих Града с главна буква.

Аз съм от онези хора, които обичат пътуванията - към себе си, към родния град или просто към тайния, скрит и прекрасен дух на столицата. Ето защо това е перфектното Lenovo за мен - покрива всичките ми изисквания за функционалност, освен това е доста тънък - с дебелина от само 7.6 милиметра. Мога да го нося в ръчния багаж на самолета или в дамската си чантичка, без абсолютно никакво притеснение. Батерията му пък е толкова добра, че може да издържи повече от 24 часа разговори.

Обичам, както вече разбрахте, да снимам, да запечатвам света в друг свят - дигиталния. 13 мегапиксела камера на моя Lenovo Phab Plus ме улеснява много в това. И знаете ли какво - удобен е, мога да снимам само с една ръка!

И така, Народният театър беше моята отправна точка в снимките на коледния град. Невероятни светещи инсталации красят пространството пред театъра и приканват най-малките за игра.

Градинката на "Батенберг" в непосредствена близост е домакин на тазгодишния немски коледен базар. Разхождам се от сергия на сергия и усещам приятния коледен аромат на греяно вино и канела.

В този момент телефонът-таблет звъни. Съвсем съм забравила, че мястото на срещата беше именно пред Народния.

***

Отправяме се към любимата Pasticceria с италиански специалитети за всеки вкус, чийто витрини са украсени коледно.

На връщане към къщи забелязвам едно невероятно малко магазинче с коледни кукли, които се движат сами, а дечица се спират пред витрината, за да им се насладят.

Прибирам се вкъщи и пускам любимата си музика за настроение - Белослава, която винаги ме стопля с кадифения си глас!

На следващия ден се отправям на път за работа и мъглата е изчезнала. Днес е и денят, в който ще се разделя с моят Lenovo Phab Plus и все пак имам още малко време за снимки. Изпивам най-дългото капучино на света и нека творческият процес да започне!