Автор
Woman.bg

Те изравят мъртвите, за да празнуват с тях (18+)

Изключително странен ритуал, изцяло противопоставящ се на разбирането мъртвите да почиват в мир, спазват в индонезийското племе Торая, населяващо острова Суавеси.

От столетие насам въпросните племенни жители ексхумират мъртъвците си, почистват ги, обличат им нови дрехи и празнуват с тях на фестивал, наречен Ma'nene. Снимки от него приличат на западния човек на кадри от постапокалиптичен филм на ужасите, но за торейците, живеещи изолирано в планинския район Тана Торая, това е начин за засвидетелстване на почит.

Най-странното село в света!

Съвременните матрирахални общества - I част

Фотограф на MailOnline, който заснема тазгодишния фестивал, разкрива, че местните са му разказали, че всичко е започнало преди близо век. Тогава ловец от селото намира мъртвец, захвърлен под едно дърво в гората. Мъжът облича починалия със своите дрехи и го погребва - решение, което според торейците му спечелва благословията на отишлите си от този свят. Племенните жители разказват, че след този акт на доброта ловецът е имал огромен късмет в живота, толкова голям, че всички от селото вече столетие насам изравят мъртвите, слагат им хубави нови тоалети и им организират празненство, вярвайки и надявайки се, че те ще им благодарят за тази почит, награждавайки и тях с късмет и благоденствие.

Докато тече парадът, на който близките вървят, носейки починалите си роднини, се подменят и ковчезите на мъртвите, за да чувстват добре те през следващите три години до новия парад.

Най-странните ритуали за красота в света - I част

Всъщност за мнозина от племето Торей погребението е едно от най-важните събития в живота и затова те пестят пари за него през целия си живот. Случва се дори погребението да се отложи месеци и дори години, за да имат близките достатъчно средства за хубаво погребение. За торейците смъртта не е последната стъпка от човешкото съществуване, а само бележи нова страница от него. Но за да се започне този нов етап от безкрайния човешки цикъл, изпращането на земния, тленния живот трябва да е подобаващо, иначе мъртвият няма да може да продължи да съществува извън рамките на материалния свят.

Торейците също така вярват, че за да бъдеш в задгробния живот с тези, които си обичал и за да можеш да обитаваш земите си и да помагаш на живите си близки, трябва да бъдеш погребан на родна земя. Затова и почти никой от племето не пътува, защото изпитва страх, че ако почине на чужда земя, близките му няма да могат да го приберат.

Странни любовни обичаи